Coğrafyayı vatan yapan şey bizim hafızamız ve hatıramızdır. Bunun için ecdadı tanımak ve onların yaptığı işleri bilmek bizim için çok önemlidir. Bu sebeple gençlerimize tarih şuuru vermeliyiz. Tarih dersi okullarımızda sınav dersi olmaktan çıkarılmalı ve merak konusu olarak algılanmalı gençlerimizce.
Öyle bir çağda yaşıyoruz ki ülkeler değil zihinler işgal ediliyor. Birlikte yaşama kültürü yok edilerek toplumsal mutabakat ortadan kaldırılıyor. Böylece toplumsal ayrışma meydana geliyor. Toplumu ayakta tutan, çimento görevi yapan milli kültür ve ruh yok edilerek milletler kabile haline dönüştürülüyor. Özellikle de uluslar arası emperyalizm bir ülkeyi ayakta tutan temel şahsiyetleri, kültürel değerleri kendi egemen kültürleri ile iletişim araçlarını da kullanarak yok etmeye çalışıyor. Amaçları da kendi kimliğini tanımayan, kendi değerlerine yabancı nesiller yetiştirmek. Bu sayede etki alanındaki toplumları daha kolay yönetmek istiyorlar. Aslında kültürler arası farklılık insanlığın en önemli zenginliğidir. Medeniyete giden yol değişik kültürlerin oluşturduğu değerlerden geçmektedir.
Hayatın her alanında mücadele devam ediyor. Güçlü olanlar ayakta kalıyor; güçsüzler yok oluyor. Tarih bunu bize böyle söylüyor. Geçmişte bir çok medeniyet yıkılıp tarihe maloldu. Bu sebepten tarih şuuru çok önemlidir. Olaylara ve nesnelere bakarken baktığımız şeyde maneviyatı hissetmek ve milli olanı öne çıkarmak zorundayız. Ekonomik, siyasi, kültürel yönden tam bağımsızlık bizim şiarımız olmalıdır. Ancak o zaman milli hakimiyet, milli irade ve milli birlik ruhu gerçekleşebilir. Bu yüzden milli eğitim çok önemlidir. Gençlere alacakları eğitimin yanında tarih şuuru verilmelidir. Bu akan su gibi, akan zaman gibi daimi olmalıdır. En ufak bir kesinti bizi sarsar, güçsüz kılar.
Her türlü ilmi, ekonomik ve kültürel gelişme milli tarih şuuru ile beslenen gençlik tarafından gerçekleştirilebilir. Toplum olarak gençlerle iletişim kurmak, gençlerle kültürel bağı kuvvetli tutmak hepimizin görevi olmalıdır. Gençleri duyarsız olarak değil , ülküsü ve hedefi olan insanlar olarak yetiştirmeliyiz.
Ömer PAMUK