Üniversitelerimiz kan kaybediyor!..

Üniversite sınavlarına her yıl yaklaşık iki milyon kişi giriyor. Ama ,çoğu nitelikli bir okulda okuma olanağı bulamadığı için tercih yapmıyor. Geçen yıl pek çok bölüm tercih edilmediği için kapandı. Kazananların da büyük bölümü umduğunu bulamıyor, okulu bırakıyor. Bu yıl 500 bin öğrencinin üniversite eğitimini bıraktığı açıklandı.

Bunun pek çok nedeni var;ama,üniversitelerin nitelik sorunu en başta geliyor.

2002 yılında devlet üniversitelerinde bir profesöre 120 öğrenci düşerken, 2018 yılında bu sayı 157'ye çıktı. 2019 yılı bütçesinden üniversitelere ayrılan yatırım payı bir önceki yıla oranla yüzde 42 azaldı.Hindistan ve Nijerya'nın ardından Türkiye, şaibeli, sahte ve para karşılığı en çok tez ve makale yayınlanan üçüncü ülke konumuna geldi.

Dünya Ekonomi Forumu (WEF) Rekabet Raporu'na göre 2017- 2018 yükseköğretim sistemi kalitesi endeksinde, Türkiye 137 ülke arasında 101'inci sırada yer alabildi.

İngiliz eğitim değerlendirme kuruluşu THE (Times Higher Education) tarafından oluşturulan '2019 dünyanın en iyi üniversiteleri' sıralamasında ilk 500'e Türkiye'den ancak iki üniversite girebildi. 1258 okuldan oluşan listede toplamda 23 Türk üniversitesi var. 2015 yılında aynı listede ODTÜ 85'inci, Boğaziçi Üniversitesi 139'uncu sırada yer almıştı. İstanbul Teknik, Sabancı, Bilkent ve Koç Üniversiteleri ise ilk 350 arasına girmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da, bazı vakıf üniversitelerinin yalnızca kazanç odaklı faaliyet gösterdiğini, onca ayrıcalığa rağmen eğitim-öğretimde kalitenin yükseltilmesine yeterince katkı sağlamadığını söylemişti.

Türkiye'de 206 üniversite ve bu okullara kayıtlı yaklaşık 8 milyon öğrencimiz var. Ama, üniversitelerimiz kan kaybetmeye devam ediyorlar…