Samsun ne yazık ki sanayileşmede emsallerinden hayli geride kalmış bulunuyor. Cumhuriyet'in ilk demiryolu 1924'de başlanan ve 1932'de açılan Samsun-Sivas demiryoludur. Bu yol o yıllar itibariyle Samsun'u sadece Sivas'a değil tüm Türkiye'ye bağlayan bir yoldur.

Yapımına 1957'de başlanan ve 1961'de tamamlanan Samsun Limanı İstanbul, İzmir ve Mersin limanları ile birlikte bu ülkenin en büyük limanıydı.

Türkiye'nin ilk ve tek bakır izabe fabrikası ile dördüncü azot sanayi tesisi 1960 sonları 1970 başlarında bu kentin kazanımları arasındaydı.

Samsun bugün bulunduğu yeri hak etmiyor. Süratle sanayileşme mecburiyetinde. Tekkeköy'deki Merkez Organize yetersiz, Kavak Organize birinci kısmında yer kalmadı, Bafra bir türlü istenilen noktaya ulaşamıyor, ulaşması da zor görünüyor. Son yıllarda adından sıkça bahsedilen ve içlerinde alan itibariyle büyümeye en elverişli durumda olan Bekdiğin Organize Sanayi bölgesi de yatırımcı bekliyor.

Bir ay kadar önce gittiğimiz Bekdiğin'in hali içler acısıydı. Elektrik getirilmiş, 5 trafo merkezi inşa edilmiş, sistem kurulmuş, sonrada hırsızların insafına daha doğrusu yağmasına terkedilmişti. Demir kapılar kırılmış, sökülmüş, bazıları da alınıp götürülmüş ama asıl vahimi içerideki sistem insafsızca yağmalanmıştı. Hatta rögar kapakları 'söküm ekibi' tarafından sökülüp yol kenarına konulmuş ama 'nakliye ekibi' henüz gelip götüremeden biz gitmiştik.

Hem Haber Gazetesi'nde hem Haberaks TV'de haber yaptık, fotoğrafları ve görüntüleri paylaştık. 20 milyon civarında bir maliyetten söz ediliyordu. Kimseden çıt çıkmadı. Ne arayan oldu ne soran. İnşallah hırsızlar aranıyordur ve inşallah bulunurlar.

Önceki gün yine gittik Bekdiğin'e. Demirkapılar yapılmış, kilitler takılmış ve de giriş kısmında bir bekçi kulübesinin temelleri atılmış ama yarım, sanki vazgeçilmiş gibi. Çok geç, çok yetersiz ama başlıkta da ifade ettiğim gibi yine de teşekkürler.

Eğer sanayileşme iddiasında samimiysek ve eğer Bekdiğin gerçekten bu kentin ve bu ülkenin üretim merkezi olacaksa, ki olabilir, zaman kaybetmeden noksanlar tamamlanmalı ve yatırımcının buraya getirilmesi için kollar sıvanmalıdır.