Bu gecenin adı Berat Gecesi olarak adlandırılmıştır.

Berat, aynı zamanda senet anlamındadır. Bunun nedeni ise Allah'ın kullarına bir af senedi, adeta garantisi vermesindendir.

Günler, geceler ve aylar vardır ki bünyelerinde Müslümanlar için büyük müjdeler barındırırlar.

İşte bunlardan biri de ramazana on beş gün kala Şaban ayının on beşinci gecesindeki Berat (AF) Gecesi'dir. Bu gece adeta ramazana hazırlık gibidir.

Bu gece sayamayacağımız kadar Müslümanlar affolunacaktır.

Çünkü Peygamberimiz (sav), bu gece için, 'Kelb kabilesinin koyunlarının tüyünden daha çok sayıda insan (günah şeklinde de var) affeder' buyurmuşlardır.

Bu nedenledir ki, hep birlikte af sağanağı altında ıslanmalıyız. Allah'ın (cc) rahmet denizine dalmalı, tevbe ve merhamet ırmağında yıkanmalıyız. Bu gece günahlarımızın büyüklüğüne değil, Allah'ın rahmetinin ve merhametinin sonsuzluğuna odaklanmalıyız. Doğrudan O'na iltica etmeliyiz.

Büyük Fıkıh ve Tefsir Alimi merhum Elmalılı Hamdi Yazır bu gecenin beş özelliğinden söz eder:

1-Her önemli iş o gece belirlenir. 2- Bu gecede yapılan ibadetin fazileti büyüktür. Bu geceyi mümkün olduğunca kaza namazları olanlar kaza namazı kılmalı. Kazaya kalmış namazı yoksa nafile namaz kılmalıdır.

3- Allah'ın rahmeti yeryüzüne iner. Peygamberimiz(sav), ' bu gece ümmetime Beni kelb koyunlarının kılları sayısınca affeder, rahmet indirir.

4- Allah bu gece kahinler, sihir yapanlar, çok buğzedenler, alkole düşkün ve ısrarcı olanlar, anne-babalarını incitenler ve zinaya ısrarcı olanlar hariç bütün günahkarları affeder.

5- Bu gecede şefaatın tamamı Peygamberimiz(sav)'e verilmiştir. Şefaat, Allah'tan deve kaçar gibi kaçanlar istisna herkese ulaşacaktır. Bir de bu gece ZEMZEM SUYUNUN AÇIK BİR ŞEKİLDE ARTMASI ALLAH'IN ADETLERİNDENDİR.(Yazır,6/4295).

Bu gece eş- dostlarımızı arayalım. Büyüklerin duasını alalım, küçüklerin sevgisini kazanalım. Düşmanlıkları yok edelim. Kin ve nefret aysberglerini sevgi ve dostluk potasında eritelim.

Bu gecenin sabahı yeni bir sabah olsun.

Kaderimiz Levh-i Mahfuzda güzel yazılması için dua edelim. Allah nezdindeki kıymetimiz yaptığımız dua ve istiğfar kadar olduğunu unutmayalım…

Selam ve dua ile mübarek gecemizin şahsımız, ailemiz, milletimiz ve ümmet için hayırlara vesile olmasını yüce Allah'tan niyaz ediyorum…

[email protected]