"Herkes mesleğinde ve hayatında birçok karanlık yoldan geçmeye mecburdur. Ancak bu yolları elinde ışık olmadan geçmeye çalışmaktansa, başkalarının tecrübe meşalelerinden faydalanarak yürümek daha kolay ve karlı değil midir?"

Tecrübe hayatta çok mühimdir. Hele de insanın yetişmesinde önemli yol gösterici bir rolü vardır. Tecrübe bir günde oluşmaz; bir yaşanmışlık ve adanmışlık ister. Tecrübe, alın terinin birikmesinden oluşan bir okyanus seli gibidir. Anlaşılmazsa, yaşanmazsa, elde edilmezse önüne ne çıkarsa, patlayan baraj suları gibi, yıkar; alıp götürür. İnsan hangi işle meşgul olursa olsun o işin inceliklerini bir bilenden öğrenmek, yeni bakış açılarını ortaya çıkarır ve yapılan işe zenginlik katar.

İnsanın ve toplumun hafızası vardır. Tecrübe yapılanların, yaşanmışlıkların sihirli anahtarını sunar. Bu bizi daha büyük hamlelere ve başarılara götürür. Bilimde, sanatta ve teknik sahada bilgi birikimi tecrübeyle mayalandığı zaman daha güzel işler ve buluşlar ortaya çıkar. Gelişmiş toplumlar kurumsallaşmış, bilgi birikimini depolamış, tecrübenin ışığında yolunu daha çabuk bulmuşlardır. Öyle bir zamanda ve dünyada yaşıyoruz ki ; bilgi ve yeni buluşlar hızla akıp gidiyor. Oluşan bu bilgiden ve teknolojiden faydalanabilmek bizi daima uyanık tutmalıdır. Tecrübenin ışığı bize her zaman yol gösterici olmalıdır.

Tez elden okullarımızı hayatın gereklerine göre yeniden yapılandırmalıyız. İçimizde binlerce üstün zekalı insanımız kalabalıklar içinde kaybolup gidiyor. Bunlar sadece bizim değil bütün dünyanın da değerleridir. Onların iyi anlaşılamaması hepimizin büyük kaybıdır.

Geleneksel toplum yapımız, yerini hızla moderniteye, büyük şehirlere ve insanların birbirinden uzaklaşmasına ve yalnızlaşmasına neden oldu. Yalnızlaşma tecrübeden uzaklaşmaya vesile oldu. Bunda iletişim araçlarının da katkısı büyük... Geleneksel topluma geri dönemeyeceğimize göre iletişim araçlarından yararlanarak; eğitici, örnek programlarla her eve girip insanımızın yalnızlığına ortak olacak olan pedagojik, ilmi çalışmalar yapılmalıdır.

Geleceğin ileri toplumları insanını iyi yetiştiren, onları sağlıklı, inançlı, hayata karşı sağlam duracak donanımda hazırlayan toplumlar olacaktır.