Yerel seçimleri geride bıraktık. Son beş yılda Yerel Seçimler, Cumhurbaşkanlığı Seçimleri, Genel Seçimler ve Referandum derken seçimler gündemimizi oluşturdu. 2023 Yılına kadar seçim olmayacağına göre artık gelişime odaklanmak durumundayız.

Küresel Ekonomi

Ticaret Savaşları, ABD ve AB arasında AırBus'a dayandırılan yaptırımlar ve AB'nin karşı hamlesi, ABD Çin görüşmeleri, Dünya Ticaretinin beklenenin altında büyüme rakamları derken küresel ekonomide ısınmalar. Bu ısınma beraberinde sıcak para trafiğinin yönünü ve yoğunluğunu da etkiliyor.

EnerjiPolitik

Büyümesini devam ettirebilmek, refah seviyesini artırabilmek için ucuz ve sürdürülebilir enerji kaynaklarının yönetimini kimseye bırakmak istemeyen oburların Orta Doğu'yu yeniden inşa etmek çabaları, bir türlü gelmeyen Arap Baharı ve Turuncu Devrimleri içerisinde bulunduğumuz coğrafyayı içerisinden zor çıkılır bir hale getirdi. Yerlerinden yurtlarından edilen insanlar, mazlumların dökülen kanları, bir bir yıkılan ulus devletler ve yerlerine kurulan peyk yapılar.

TeknoPolitik

Teknolojinin baş döndüren gelişimi, BigData, Yapay Zeka alanındaki peşi peşine gelen yenilikler teknolojiyi elinde bulunduran ülkelerin ciddi bir üstünlük sağlamasına yol açıyor. İş yapış biçimleri, meslekler biz farkında olmadan ciddi bir değişimle karşı karşıya kalırken yeni yeni mesleklerin var olmaya başladığını görebiliyoruz. Teknolojinin gelişimi maliyetler üzerinde negatif yönlü etki yaratırken ürün ve hizmetlere erişime pozitif yönlü etki oluşturuyor.

Kas Gücü Firmalar Kaybetmeye Devam Edecek

Konvansiyonel üretim tarzında devam eden Kas Gücü firmalar Teknoloji firmalarına karşı kayıplarına devam edecekler. Hedef kitle ile aralarına yavaş yavaş girmeye başlayan Teknoloji firmalarına çare üretemeyen Kas Gücü firmaları bu değişime ayak uyduramazlarsa yok olmayla karşı karşıya kalacaklar. Her yıl açıklanan Dünyanın En Değerli, Dünyanın En Çok Kazanan Firmaları gibi araştırma raporlarını incelediğimizde Teknoloji firmalarının Kas Gücü firmalarına karşı üstünlük kurduğunu görüyoruz.

Dünya böyle bir evrilim içerisindeyken küreselleşme sürecini başlatmış ve yolculuğuna devam eden ülkemizde de benzer değişimleri göreceğiz. Bu süreçte ülkemizin katma değeri yüksek ürün/hizmetler üretimine yönelmesi, verimliliği her alanda içselleştirerek uygulaması, ekonomi ve ülkemizin gelişimine odaklanması, ülkemizin dünya ticaretinden aldığı payı artırma hedefine yönelmesi gerekmektedir.

Sağlıcakla