İnsanları tek tek dinliyoruz... Eşitlik istiyorlar, adaletten şaşılmaması gerektiğini söylüyorlar, hayvan haklarından söz ediyorlar. Doğa katliamına "dur" denmesini istiyorlar. "Sevgi egemen" olsun diyorlar. Yalansız, iftirasız, sömürüsüz, dedikodusuz, şiddetin tarihe gömüldüğü, savaşların son bulduğu bir dünya özlemi duyduklarını söylüyorlar. Silahlar için harcanan trilyonlarca doların açlığın, sefaletin sona ermesi ve tüm insanların refahı için kullanılmasını hayal ediyorlar. Dünya zenginliklerinin adil paylaşımında söz ediyorlar.

ANCAK!

Tüm bunları isteyen insanların büyük bölümü, nedenlerini ve nasıl çözüm bulunacağını bilmiyorlar. Çünkü felsefe, ideoloji, siyaset, tarih, uygarlık, benzeri konularda okumayı sevmiyorlar.

Kısacası satranç oynamayı bilmiyorlar. Bildiklerinin yeteceğini düşünüp, ellerindeki kıt akılla çözüm arama cihetini tercih ediyorlar.

Oysaki okumanın hazzını alıp yaşanmış tecrübelerden faydalanmasını tecrübe etseler, algı ve anlatım yetenekleri gelişecek daha pratik çözüm üreten bireyler olacaklar.

Yaşamın bütününü anlamanız gerek, sadece küçük bir parçasını değil. İşte bu yüzden okumak zorundasınız, kitapların işlevi, bağımsız insanları daha da bağımsız yapmak değil, hele yaşama yeteneksiz kişilere ucuzundan, yalancı, gerçek yaşamın yerine yapay bir yaşama sunmak hiç değildir. Ancak insanlara yaşamın kapısını aralaması, yaşama hizmet etmesi, ona yarar sağlaması durumunda kitapların bir değeri vardır.

Saymakla bitmek bileyen okumanı faydalarını şöylede sırlayabiliriz

*Sözün rengini görmemizi, yeşilin sesini duymamızı, zamanı yakalamamızı, çağa ayak uydurmamızı sağlar.

* Uygar bir topluma kavuşmamızı, kimsenin yardımı olmadan kendi ayaklarımızın üzerinde insanca yaşayabilmemizi sağlar.

* Akıl ve fikir dünyamızı genişletmemizi, bilimin bize sunduğu imkanlardan en iyi şekilde faydalanmamızı sağlar.

* İçinde bulunduğumuz karanlık denizinden çıkıp, ışığın sahillerinde dolaşmak ve ışığın gölgesinde yaşamamızı sağlar.

Kitaplar solmayan çiçeklerdir. Büyük ün salmış hiçbir kitap yok ki en az iki defa okunmadıkça, okunmuş sayılabilsin. Büyük bir kitabı, büyük bir adamı dinler gibi kuvvetli bir düşünce ile okuyunuz. Satırlar üzerinde düşününüz. Aradan bir zaman geçtikten sonra tekrar okuyunuz. Ancak bundan sonradır ki kitap sizin kişiliğinize girer. Bir parça olur sizden... Hayatınızı, düşüncelerinizi etkiler. Herkes bol bol kitap okumalıdır. Kalın sağlıcakla…