ABD'nin kendi ülkesinin çıkarlarını artırmak söylemiyle küresel ticaretin yapıtaşlarını yerinden oynatan hamleleri devam ediyor.

Enerji Tedarik Güvenliği ve Maliyetler

ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ile Almanya'dan oluşan ülkeler, İran ile 2015'te bir anlaşmaya vararak İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini sınırlaması karşılığında Tahran'a uygulanan yaptırımları aşamalı olarak kaldırılmıştı. ABD Başkanı Donald Trump, bir önceki başkan Barack Obama döneminde imzalanan bu anlaşmadan çekilme kararı almış ve Kasım 2018'de İran'a yönelik olarak yaptırımları kademeli olarak yeniden yürürlüğe sokmaya başlamıştı. Son olarak 2 Mayıs'tan itibaren İran ile ticaretine muafiyet tanınan Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Tayvan, Türkiye, İtalya ve Yunanistan'ın yaptırımlardan muafiyetine son verileceği ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo tarafından dillendirildi!

Dış ticaretimizi, enerji tedarik güvenliğimizi ve maliyetlerini oldukça derinden etkileyebilecek ABD'nin bu yaptırımı ekonomimizin gidişatını olumsuz etkileyebilecek bir unsur. (Yaptırımlar öncesi Türkiye İran'dan günlük yaklaşık 200 bin varil petrol alıyordu.)

BETEK'i Japon Nippon Paint Satın aldı

1988 yılında kurulan Betek Boya Kimya ve Sanayi A.Ş., ülkemizde dekoratif boya, endüstriyel boya, yalıtım sistemleri, inşaat yapı malzemeleri ve harçları ürünleri üretimi ve satışı yapıyordu. 2001 yılından beri ana iş kolu dekoratif boya pazarının öncüsü şirket Filli Boya, Fawori, Tempo, Capatect, Alsecco ve Alligator markaları altında satışlarını gerçekleştirirken, ülke geneli 5.000'e yakın bayi, 6 üretim tesisinde bine yakın çalışanıyla hizmet veriyordu.

Rekabet Kurumu ve ilgili ön koşulların gerçekleşme süreci devam eden satışta BETEK'i Japonya merkezli Nippon Paint Holding satın aldı. Mevcut hisselerinin %25'inin Alman DAW'ın sahip olduğu BETEK'in satış tutarı konusunda henüz bir bilgi paylaşılmadı.

Yapı Kredi Bankası Tahsili Gecikmiş Bir Kısım Alacaklarını Değerinin Yaklaşık %5'i Karşılığında Devir Etti

Yapı Kredi, tahsili gecikmiş olan 513.7 milyon liralık alacaklarını 31.1 milyon liraya Varlık Yönetim firmalarına sattı. Bankadan yapılan yazılı açıklamada 'Yönetim Kurulu'nun 28.06.2018 tarihli kararı ile Banka'nın tasfiye hesaplarında izlenen; 30.04.2018 tarihi itibarıyla donuk alacak tutar toplamı 513.742.516,18 TL tahsili gecikmiş alacağın, toplam 31.153.000,00 TL bedelle Güven Varlık Yönetimi A.Ş., Hayat Varlık Yönetim A.Ş. ve İstanbul Varlık Yönetim A.Ş.'ye satılmasına karar verilmiştir' denildi. Tahsili Gecikmiş Alacakların bedelinin yaklaşık %5'i tutarında varlık yönetim firmalarına devir edilmesi, benzer bir indirimin borçlulara yansıtılma seçeneğinin neden kullanılmadı sorusunu da akıllara getirdi!...

Sağlıcakla