İnsanlar hayatları boyunca mücadele ederek, başarılar elde etmeye çalışırlar. Bazen sürekli mücadele edip duvara toslandığında, bir daha başaramayacaklarını düşünürler. Öğrenilmiş Çaresizlik; Kişinin çok sayıda başarısızlığa uğraması, mücadele etse de bir daha asla başaramayacağını anlayarak ve olayların kendi kontrolünde olmadığını düşünerek, asla başaramayacağına inanmasıdır. Geçmişte acı olaylardan çıkarılan negatif şartlanmalar, bugün ki davranışlarınızı belirler. Kişinin önceki denemelerden edindiği başarısız sonuçlar şu anda kendini sınırlıyorsa bunun adı öğrenilmiş çaresizliktir.

Öğrenilmiş çaresizlik, herkesin içinde çok veya az olmak üzere mutlaka vardır. Hayat boyu her birimiz bir şeyleri dener, fakat başarı yakalayamaz. Sonra tekrar yanılmamak ve başarısız olmamak için bir daha denemeyiz. Tekrar denemek için fırsat yakalandığında ve şartlar değişip yapabilecek hale geldiğinde, geçmişteki başarısızlıkları düşünüp tekrar denemiyoruz. Başarı zirvesine ulaşanlar, asla vazgeçmeyenlerdir. Bir daha yanılmamak için genelde insanlar bir daha denememeyi öğreniyorlar. Hayatı ezberlediğiniz gibi yaşarsanız, mutsuz olursunuz. Zihninizi değiştirmediğiniz zaman, başarısızlığı öğreniyorsunuz.

Öğrenilmiş çaresizlik, insanın düşüncelerini çürüterek cesaretini kırıyor. Kazanmayı değil kaybetmeyi ve kaderine razı olmayı öğretiyor. Düşüncelerinizi yeniden dizayn ederek, asla yılmadan mantıklı hedefler çerçevesinde sürekli denemelisiniz. Başaran birçok insana ''hayal görme bunu kimse yapamaz'' ''asla başarılı olamayacaksın'' ''bunu yapmak imkansız demişlerdir'' onlar bu sözleri dinlemiş olsalardı, şu an hiçbiri başaramamış olurlardı.

Seligman, bir köpek balığını ve küçük balıkları kocaman bir fanusa koyuyor. Aralarına da kalın bir cam koyuyor ki köpek balığı küçük balıkları yemesin. Uzun bir süre köpek balığı aç bırakılıyor. Bilindiği gibi büyük balık küçük balığı yer. Seligman da köpek balığının küçük balıklara saldırmasını bekliyor. Beklediği gibi de oluyor. Köpek balığı cama belki 30 belki 40 kere vuruyor ama bu sürede cam ne kırılıyor ne de aradan alınıyor. Bir süre sonra, köpek balığı kendi etrafında dönmeye başlıyor. Başka hiçbir yere gitmiyor. İlerleyen zamanlarda camı aradan alıyorlar. Ama köpek balığı ne küçük balıklara yaklaşıyor ne de başka yere gidiyor.

Girişimcilik konusundan bahsedilirken, girişimcilerin asla vazgeçmemeleri gerektiği üstünde sıklıkla durulur. Bunun önemi şuradadır; eğer herhangi bir konuda başarılı olmak isteyen kişi işi beceremeyeceğini düşünmeye başlarsa bu hal tavırlarına yansıdığı gibi gerekli motivasyonu kaybeder.