Bugüne kadar elde edilen bilgilerin çok büyük bir kısmı son 200 yılda ortaya çıkmıştır. Bunun en önemli nedeni ise kuşkusuz sanayi devrimidir. Kas gücünün yerini makineler almış ve insanlar seri üretime geçmiştir. Bunu takiben elektrik ve otomasyonun ardından dördüncü sanayi devrimini yaşadığımız bu dönemde KOBİ'ler geri dönüşü olmayan bir tercihin içine girmiş durumdalar. Ya bugünün dijital çağına ayal uyduracaklar ya da silinip gidecekler.

Bugün artık kullandığımız GSM ve fabrikalardaki yazılım birleşmiş durumda. İki teknolojinin birleşmesi insanoğlu için önemli fırsatların doğmasına neden oldu. Yeni yeni sektörler ortaya çıktı. Bu reel sektörü etkilediği gibi eğitim başta olmak üzere tüm toplumsal yaşamı da derinden etkiledi ve etkileyecek. Bu manada artık eskisinden çok daha donanımlı olmamız gereken bir dönemi idrak ediyoruz. Çin'de bir doktor Amerika'daki bir hastasını internet üzerinden ameliyat ediyor, kafe ve restoranlarda, otellerde robotlar artık hizmet ediyor.

Bu doğaldır ki bazı mesleklerin yakın gelecekte bazılarının da orta gelecekte yok olmasına neden olacak. Bunların yerini artık yeni meslekler alacak. Tüm bu dönüşüm en başta KOBİ'leri etkileyecek.

KOBİ'lerin bir anda dördüncü sanayi devriminin getirdiği yeniliklere adapte olması elbette beklenemez. Ancak başta işletme sahip ve ortakları olmak üzere yöneticilerin bu çağın getirdiği zihniyet devrimine ayak uydurması gerekiyor. Bu bağlamda sektör fark etmeksizin tüm çalışanların sektörün kendilerinden beklediği bilgi donanımına sahip olması yetmeyecek. Çünkü artık rekabetin şekli de değişti. Sizin sektörünüz ile uzaktan yakından alakası olmayan bir kişi yaptığı bir hareketle sizi ve sizin sektörü kökünden değiştirebiliyor. Dolayısı ile artık sadece bir konuda uzman olmak şart ama yanında sizi dolaylı yoldan etkileyecek olan şartlara önceden reaksiyon gösterip önlem almayı sağlayacak bilgi donanımına da sahip olmanız gerekiyor.

Sonuç olarak KOBİ'ler bilgiye her zamankinden daha fazla yatırım yapmak zorundalar. Eskiden bazı şeylerin telafisi birkaç yılda olabiliyor iken yeni dönemde bir trendin ya içindesiniz ya da dışındasınız. Ben biraz yavaş gideyim sonra yakalarım düşüncesinin hiçbir şeye yaramadığı bir dönemdeyiz.

İçinde bulunduğumuz dönem KOBİ'ler için çok zorlu olacak. Bu değişim ve dönüşümü geçiren, ayak uyduranlar ayakta kalacak, diğerleri ise yok olacaklar. Bu yüzden hem zihinsel hem de teknolojik olarak yatırım yapacaklar.