Karadeniz yaylaları…
Güzellikte adeta yarışıyorlar.
Bazıları da kendine münhasır özellikleriyle tanınıyor.
Düzköy ilçesindeki güzellikleri paylaşmıştım.
Bir sonraki durağımız Tonya'da dillerde dolaşan yaylanın çiçekleriyle buluşmalıydık.
Önce ilçe merkezinde ahşap yolda su sesiyle beraber yürüyerek Canikli şelalesine ulaştık. Erimeye yüz tutan karlar, suda bulanıklığa sebep olmasına rağmen, şelale yöredeki görsel güzelliklere sanki nazire yapıyordu.
Ahşap yolda baktık gençler gelen misafirlere kemençelerini konuşturuyor. Kendilerine ayak uydurup yöresel sanatçı Erkan Ocaklı ağabeyimizin birkaç kıtalık türküsünü söyleyerek kendisini rahmetle anmaktan geri kalmadık.
Gezmek ve görmek bambaşka bir duygu.
Şelaleyi terk edip ilçe merkezinden tırmanmaya başlayınca yollar daralıyor, doğanın yükseldikçe örtüsünü değiştirmesi açıkça belli oluyordu. Bu arada önümüzdeki araç yoğunluğunu çözmeye çalışırken yaylaya çıkarken mutlak görülmesi gereken bir yere geldiğimizi anlamıştık.
Ormanın içinde suni oluşturulan Barak gölü; televizyon dizilerinden 'Sen Anlat Karadeniz' dizisinde bazı bölümlerin çekildiği yermiş. Bu güzellikler asıl hedefimize ulaşma mesafesindeki ekstradan güzellikler olarak yer alıyordu tabi ki.
Gelin ve damatla beraber herkes bu harika görüntüyü kayıt alma yarışındaydı.
Barak gölü sonrası odaklanıyoruz meşhur Kadıralak yaylasına.
Mavi yıldız adı verilen çiçeklerin kısa bir dönem kendilerini sergilemesi nedeniyle Nisan ayında ülkemizin dört bir köşesinden ziyaretçi akınına uğrayan yayladan söz ediyorum.
O gün çok rahat bu çiçeklerle buluşacağımızı düşünüyorduk.
Pazar günü yayla girişine gelince mahşeri bir kalabalık karşıladı bizi.
Türkiye'nin dört bir yerinden gelen binlerce insan ve aracın arasında hareket etmek inanılmaz derecede zordu. Aracımızı zorbela park edip yaya pozisyonuna geçmemiz epey zamanımızı aldı. Böylesine bir ortamla karşılaşacağım hiç aklıma gelmezdi.
Kadıralak ziyaretinizi bu dönemde hafta içi yapmanızda yarar olduğunu söylemek isterim.
Yaylada kısmen bazı yerler karlı olmasına rağmen girişte bizleri karşılayan mavi renkli çiçeklerin önümüzdeki günlerde daha da zenginleşeceğini öğreniyoruz. Adeta maviye dönüşen halı üzerinde gezinirken, çiçeklerin üzerine basmama çabanız bazen yeterli olmuyor.
Neyse ki bazı bahçelerin çiçekler nedeniyle çevrili olması güzeldi.
Bizde çiçekleri seyrederek yaylanın etrafındaki tepelerin üzerinde birkaç kilometrelik yürüyüşle bu doyumsuz güzelliğin tadına varmaya çalıştık.
Kadıralak yaylasına has benzersiz güzelliği mutlaka görün.
İnsanoğlu doğadaki bu farklı güzellikleri fark edemiyor eleştirilerine, yayladaki kalabalığı görünce haksızlık mı ediyoruz demeden geçemedim açıkçası.
Hatta yaylaya gelenlerin tekrar geldiklerine tanık olduktan sonra.
Nisan ayında Tonya Kadıralak yaylası.
Aklınızın bir köşesine mutlaka yazın.