19 Mayıs 1919'da Milli Kurtuluş Hareketi'nin başladığı güzel Samsun'umuzda güneş bugün bir başka doğuyor: Sevinçle,daha büyük bir azimle gönlümüzde ve ruhumuzda kıvılcım saçan kurtuluş meşalesinin sonsuza dek yanacağını bugün daha iyi anlıyoruz. Bütün insanların gözlerinde ve yüzlerinde okunan sevinç 19 Mayıs 1919'un 100. yılında bizlerin bu coşkuyu yeniden yaşamamıza neden oluyor. Sonsuzluğa kapı aralayan bu sevinç bize ölümsüzlük iksiri aşılıyor. Samsun'da ve bütün Türkiye'mizde hatta dünyanın neresinde olursa olsun kalbi bizimle atan soydaşlarımızın gür sesinde bu coşku devam ediyor.

19 Mayıs 1919 evet bu tarih bir milletin yeniden doğuşunun tarihidir. M.Kemal Atatürk ve silah arkadaşları Bandırma Vapuru'yla bu tarihte Samsun'a ayak bastı ve kurtuluş mücadelesini Samsun'da başlattı. Bu mücadele tohumu Samsun'da atılmasaydı ve büyümeseydi, memleketimizi parçalamak isteyen emperyalist devletlerin kölesi ve oyuncağı olurduk. Tarihin hiçbir döneminde esir edilemeyen bu yüce millet ve onun asil evlatları kadını ,erkeği, çocuğu sayesinde memleketimiz kurtulmuştur.

Bu memlekette yaşayan herkes, bu milli mücadele ve kurtuluşun ne anlama geldiğini biliyor. Ulu Önder M.Kemal Atatürk, pırıl pırıl yetişen gençliğimize bu memleketi emanet etmişler. Fikri hür, irfanı hür bir şeklide yetişen Türk gençliği Ata'mızın gösterdiği yolda emin adımlarla nice yüzyılların ötesine koşmaya devam edecektir. Başta gençliğimiz ve bütün bir millet olarak 19 Mayıs 1919'un 100. yılında bu sevincimizi gür sesimizle haykırıyoruz. Bize bu coşkuyu yaşatan başta M. Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyor, şükran ve minnet duygularımızı sunuyoruz.