Bir haftadır kutlama yapılıyor.

Son iki-üç gündür görsel medya ve bazı STK lar da bu kutlamalara iştirak ediyor. Adı, spor ve Gençlik Bayramı ama, 100.yıl kutlamaları daha çok milli mücadele ve bunun sonucunda Yeni Türkiye'nin doğuşu odağında gelişti.

Yazılı ve görsel medyada ise hala eski resmi tarih kalıntılarını pazarlamaya çalışanlara tanık olduk. Atalarımız, 'Vermeyince mabud, neylesin Sultan Mahmut' demişler ya. Adamlar okumuyor, araştırmıyor. Sözde tarihçi, sözde akademisyen, yazıklar olsun yedikleri milletin parasına.

Her zaman olduğu gibi 100. Yılda da milli mücadelenin sembolü Mustafa KEMAL Atatürk olmuştur. Gerçekten arkadaşları arasında lider odur.

Gerek kurtuluş savaşı sırasında ve gerekse daha sonra tartışmasız lider hep o olmuştur.

İşte bu komutan Dokuzuncu Ordu Müfettişi olarak Bandırma Vapuruyla 19 Mayıs 1919'un sabahında cebinde, son cümleleri,' …Millet ve memleketin saldırıcı ellerden, yani düşmandan korunması için yekvücut olarak hareket edilmesinin, selam-ı şehanemle birlikte askere, memurlara ve halka tebliğini irade ettim.'şeklinde biten Fermanla Samsun'a ayak basmıştır.

Samsun Valisi hastadır, evinden çıkmamıştır. Belediye Başk. yok. Belediye Başkanına vekalet eden zat ise Çarşamba'da arazisinin bulunduğu köydedir. Belediye Meclisi'nden Hacı Molla adında bir zat Samsun adına Mustafa Kemal Paşa'ya ve arkadaşlarına ,' Hoşgeldiniz demiştir.

Kaynaklarımızdan bazıları 55, bazıları da 48 kişi olarak ifade dilen Bandırma Vapurundaki bu kahramanlarla ilgili gerekli araştırma yapıldığı söylenemez.

Bandırma Vapurunda Mustafa Kemal'in kadrosunda bulunan kurmay heyeti yanında 25'in üzerinde er ve erbaşlar bulunmaktadır.

Bunların adları tarih sayfaları arasında unutulmamalıdır.

Büyük Camide bu adları unutulmuş Gaziyanın ruhları için bir Hatm-i Şerif indirilemez miydi? Büyükşehir yada herhangi bir merkez ilçe Belediyemiz özelde Samsunlular, genelde ise aziz milletimiz adına bunu gerçekleştiremezler miydi?

Bu bilinen ve bilinmeyen kahramanlar Samsunlular camilerinde rahmetle yadedemezler miydi?

Sayın Devlet Başkanımız bu yılki kutlamaların farklı olacağına işaret etmişti. Etkinliklerin sayısal fazlalığı istisna edilirse değişen bir şey olmamıştır. Yeterince milletin ruhuna girilemediğini düşünüyorum.

Gaziyan-ı Anadolu diyebleceğimiz kahramanlarızı hayırla anmak onlar için öbür dünyada bir rahatlıktır ama, okuyup göndermek daha büyük bir rahatlık ve mutluluk nedenidir.

  1. yılı kutlarken herkesi fatiha okumaya davet ediyorum. Selam ve dua ile…[email protected]