Birinci Dünya savaşı bitmiş, Mondros Mütarekesi ile ülkenin önemli bir kısmı işgal edilmiş, bir imparatorluk tükenme noktasına gelmiş, millet ümitsiz ve çaresiz. 1919 yılında tablo bu, ülkeyi işgal etmek isteyenler, bir taraftan Anadolu'yu paylaşırken, bir taraftan da uyduruk devletler kurarak Türk Milletini yok etme, Anadolu'dan Türkü ve İslam'ı tamamen atmanın planlarını yapmaktalar. Bütün gayretlerine rağmen henüz İç Anadolu işgal edilememiş, Karadeniz ve İç Anadolu'da direniş tamamen kırılamamıştır. Bunu gerçekleştirebilmek için öncelikle Samsun'un başkent yapıldığı Karadeniz'de bir Pontus devletçiği kurulacak, Samsun işgal edilecek ve Samsun'dan iç Anadolu'ya geçilecektir. Samsun civarındaki Pontus çeteleri katliam ve zulümlerini artırmış, işgal devletleri İstanbul hükümetine Karadeniz'deki direnişi bahane göstererek ültimatom vermiş, aksi takdirde Mondros anlaşması gereği Samsun'u işgal edeceğini bildirmiş, 9 Mayıs 1919 tarihinde 300 kişilik İngiliz kuvvetleri Samsun'a çıkarma yapmıştır.
Mustafa Kemal ve arkadaşlarının Anadolu'ya geçiş sürecinde tablo bu şekilde cereyan etmektedir. Düşman kuvvetlerinin Anadolu'yu işgal etmek için üst seçtikleri Samsun'u Mustafa Kemal Paşada dirilişin başkenti seçmiş, bir milletin yok edilişine isyanını aynı noktadan başlayarak kurtuluşa cevirmiş, işgal devletlerinin İç Anadolu'yu işgal güzergahında milleti örgütleyerek Cumhuriyete giden süreci başlatmış, kurtuluş mücadelesini 29 Ekim 1923'te Cumhuriyetin ilanı ile taçlandırmıştır.
Yüzüncü yılını kutladığımız bu dirilişin yıldönümünde Samsun bir kez daha yüz yıl önceki uyanışın başkenti özelliğini göstermiş, ülkemiz üzerinde oynanmak istenen oyunlara birlik ve beraberlik içinde dimdik ayakta olduğumuzun mesajını bütün dünyaya haykırmıştır. 1919 'da ülkemiz üzerinde planlanan hain planlar, bugünde kapalı kapılar arkasında devam etmektedir. Samsun başta olmak üzere Pontus hayali ve misyoner çalışmaları 2019 'da pik noktaya çıkmıştır. Bu nedenle 100. yılında Samsun aynı heyecanla yeniden ayağa kalkmış, İktidarı ile muhalefeti ile, sivil toplumları ile ve milletin 7'den 70'e her ferdi ile 19 Mayıs 2019'da yeniden dirilişin başkenti olduğunu, Güneşin Doğduğu kent unvanını neden hak ettiğini tüm dünyaya haykırmıştır.
Milletimiz 19 Mayıs 2019'da, iç siyasette ne kadar farklı düşüncelere sahip olursak olalım, söz konusunu vatansa gerisi teferruattır mesajını Samsun'dan dünyaya bir kez daha ilan etmiştir. Bu birlik bile Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kurtuluş mücadelesini neden Samsun'dan başlattığını göstermeye yetmiştir. Samsun, hem coğrafik konumu, hem fiziki ve stratejik konumu açısından çok önemli bir kenttir. Biz bütün farklılıklarımıza rağmen karşılıksız bu toprakları sevmeye devam ettiğimiz sürece, dış etkenlere karşı el ele yürüdüğümüz sürece, dimdik ayakta olacağız ve Samsun'dan yeniden doğacağız. 2023'e giden yolda milletimiz, şartlar ortam ne olursa olsun yeniden tek yumruk olma mesajını dünyaya vermiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, siyasi partilerimiz ve tüm paydaşları ile bu süreci yöneten, katkıda bulunan herkese teşekkür etmek, geleceğimiz açısından hepimizin borcudur. 19 Mayısta kurtuluşumuza giden yolu açan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları başta olmak üzere tüm şehit ve gazilerimize minnet ve şükranlarımız sunuyor, 2019'un 19 Mayısında Samsun'dan bu birliği tekrar haykıran herkese teşekkür ediyoruz. Ne Mutlu Türküm diyene.