8 yıldır dünyanın her yerinde seyirci rekorları Game of Thrones dizisi bu dönem final yaptı. Dizi ile ilgili olarak birçok eleştirmen/izleyici ve yorumcu olumlu ya da olumsuz değerlendirmelerini taptı. Ancak dizinin bir de ekonomik tarafı var. Game of Thrones, 2011 yılında piyasaya sürüldü ve ilk sezonda tahmini olarak 60 milyon ila 70 milyon dolar arasında bir harcama yapıldı. Buna karşın yapımcısının son 3 yılda elde ettiği karlılık 6 milyar dolar. Üstelik dizinin tedarikçileri ve ürün yerleştirmeler de cabası.

Türk dizileri dünyada nasıl etkide bulundu?

  • Latin Amerika ülkelerinde sıklıkla takip edilen Türk dizileri, bu ülkelerde en çok izlenen 15 program arasında. Bu programlardan dört tanesini Türk dizileri oluşturuyor.
  • Türk dizilerinin ulaştığı bu başarı, İngiltere ve Amerika'nın da dikkatini büyük oranda çektiği için BBC ve CNN kanalları Türkiye'ye gelerek bu durumu haber yaptı.
  • Türk dizilerinin oluşturduğu ilgi, farklı coğrafyalarda farklı Türk ürünlerine de dikkat çekiyor. Dizi ve filmlerin içerik üretiminde Türkiye'nin sahip olduğu doğal, kültürel ve tarihi güzellikler, Türk ürün ve hizmetleri görsel olarak da ön plana çıkıyor. Bu da pek çok sektörün ve yerli ürünün yurt dışında tanıtımına katlı sağlıyor.
  • Dizi film endüstrisi sadece ihracat geliri anlamında değil perakende, tanıtım ve turizm olarak da Türkiye'ye önemli katkılar sağlıyor. Özellikle Orta Doğu ülkelerinde Türk dizilerinin izlenmesi ülkeye gelen turist sayısını da olumlu yönde etkiliyor.
  • Balkanlar'da yeni doğan pek çok çocuğa Binbir Gece'den esinlenerek, Şehrazad ve Onur adı verildi.
  • Slovakya'da her yıl düzenlenen bahar festivaline normalde 10 bin kişi katılırken Bergüzar Korel ve Halit Ergenç'in davetli olarak katılmasıyla, festivalin katılımcı sayısı 40 bin kişiyi geçmiştir.
  • Kıvanç Tatlıtuğ ve Tuba Büyüküstün'ün kendi adlarını taşıyan parfümleri Ortadoğu'da satış rekoru kırdı.
  • Japonya'da bir kanalın Türk dizileriyle ilgili 45 dakikalık bir belgesel program yayımladı. Belgeselde Türk dizilerinin ihracata ve turizme etkisinin anlatıldı.
  • Türk dizileri sayesinde Mısır, Bosna Hersek ve Yunanistan'da Türkçe kursuna gidenlerin sayısında büyük artış gerçekleşti.
  • Batı Avrupa, Türk dizi sektörü açısından daha zor bir pazar oldu. Onu da İsveç ve İspanya ile kırdık. 'Son' dizisi İsveç'te ülke tarihinin en çok izlenen dizisi oldu. İspanya'da da Son'un formatından uyarlanan yeniden çekimi El Accidente adıyla yayınlandı.

Dizler artık yumuşak güç olarak adlandırılıyor. Ülkeye ekonomik katkı yapmanın yanı sıra başta turizm olmak üzere birçok sektöre, yerel halka katkıları var. Samsun tarihi ve doğal mirası ile birçok güzelliğe sahip. Neden bizden de bir dizi çıkmasın?