Adalet zulmün zıddıdır.

Adalet yapmayana zalim denir.

Adalet, mülkün temelidir.

Adalet yoksa hiçbir özgürlük yok demektir.

Adalet yoksa hiçbir hak da yok demektir.

Veda Haccı Hutbesi'nde Peygamber(sav), zalime de mazluma da dua ediniz buyurmuşlardır.

Peygamberimiz(sav) şöyle buyurmuştur:

'Yedi sınıf var ki, Allah'u Teala kendi gölgesinden başka gölge olmayan bir günde onları kendi gölgesinde barındırır:

Adil devlet başkanı, Allah'a ibadet ederek yetişen genç, gönlü mescitlere(camilere) bağlı olan kimse, Allah rızası için birbirlerini seven ve bunun üzerine toplanan ve ayrılan iki kimse, şeref ve mevki sahibi güzel bir kadın kendisine arz-ı nefs ettiği halde, ' Allah'tan korkarım' diye bu teklifi reddeden kimse, sağ elinin verdiğini sol eli duymayacak şekilde gizli sadaka veren kimse, kimsenin bulunmadığı yerde Allah'ı hatırlayıp da gözleri yaşla dolup taşan kimse' buyurmuştur.

'Ailesine ve yönetimi altında olanlara adaletle hükmeden adil kimseler, Allah nezzdinde nurdan minberler üzerinde otururlar, yüksek mevkilere çıkarlar.'

'İdare adamlarınızın hayırlısı, sizi seven ve sizin tarafınızdan sevilenlerdir. Siz onlara dua edersiniz, onlar da size dua ederler. İdare adamlarınızın kötüsü, sizi sevmeyen ve sizin tarafınızdan sevilmeyen, size lanet eden, sizin de kendilerine lanet ettiğiniz kimselerdir.

Sahabe sodu:

'Ya Resulellah! Onlarla ilişkilerimizi keselim mi?' deyince de,

Efendimiz(sav); 'Hayır, sizinle namaz kıldıkları müddetçe onlara itaat ediniz' buyurdu.

'Cennet ehli üç sınıftır: Adil ve muvaffak hükümdar, hısım ve akrabasına ve Müslümanlara karşı yumuşak kalpli ve şefkatli olanlar, ailesi kalabalık olduğu halde harama el uzatmayan, haramdan uzak kalmaya çalışanlardır.'

Dileğimiz odur ki, Allah bu kutlu ayın hürmetine dualarımızı kabul ederek her bir şart ve ortamda bizleri adaletten ayırmasın.

Selam ve dua ile…[email protected]