Kendini aşmak ilk bakışta insana çok kolaymış gibi geliyor. Biraz bu konu hakkında düşünmeye başlayınca hiç de öyle olmadığı anlaşılıyor.

Herkesin alışık olduğu bir yaşantısı var. Bir de yaptığı işler. Hepimizin değişik mesleği var. İlgi alanlarımız da çok farklı. İnsanın birbirinden öğreneceği şeyler çok sınırlı. Durmak bilmeyen, devamlı arayış içinde olan birinin ulaşacağı nokta çok yükseklerde bir yer olacaktır muhakkak. Araştıran, durmak bilmez bir çabanın içinde olan insan yapabileceğinin en iyisini yapmak onun için yeterli sayılmaz. Yapabileceğinin yükseğinin rüyasını görür ve her zaman o hedefe ulaşmaya çalışır. Bu çaba, sonunda büyük bir farkındalık getirir: "Kendini aşma". Bu bir anlayış ve kavrayış meselesidir. Kendini aşmak isteyen insan başladığı işi yarım bırakmaz. Mutlaka başarır. Ve hep kendine daima bir adım ileri gitme sözü verir.

"Suyun taşı aşındırması gücünden değil sürekliliğindendir". Kendini aşmak da öyle. Durmak bilmez bir çalışma ve azim gerekiyor. Başarı her gün biriken küçük çabaların toplamıdır. Sistemli ve programlı bir çalışmayla insan kendini aşabilir. Başarının sırrı ısrarla istemektir. Ve insanın daha fazlasını yapacağına inanmasıdır. İnsanın kendini aşabilmesi bilginin peşinden koşmasıyla mümkündür. Bunun yolu ise okumaktan geçer. Okuyan insanlar ve toplumlar daha rahat ve müreffeh bir hayat yaşarlar. "Damla, kendini tamamlayınca damlar.". Başarı da; kendini aşanların ulaşabildiği bir sonuçtur. İnsanımıza kolaycılığı değil zor olanı sunmalıyız. Peki zor olan nedir? Başkalarının başarısıyla bize sunulan kazanımlar gelip geçicidir. Bizim bu başarıda payımız ve katkımız ne? Bindiğim en kaliteli arabayı, kullandığım telefonu ben yapabiliyor muyum? Yoksa dışarıdan mı geliyor? Kullandığımız her neyse ona bizim alın terimiz, teknolojik katkımız ve bilgi birikimimiz var mı?

Kalkınmak, ilerlemek, bilinçli olmaktan ve okumaktan geçiyor. Zihnimizi ve düşüncemizi parlatmak için zımparaya gerek yoktur; okumak yeterlidir. Geleceğin ileri toplumları okuyan, kendini aşan bireylerden oluşan toplumlar olacaktır.