Allah dar gelirlilerin, garibanların yardımcısı olsun. Yazınca niye yazıyorsunuz diyorlar, üzülüyorlar. Ama insanların ne yiyip içtiğini düşünmüyorlar. Sofradaki ekmeğin ve suyun üçte biri gitti. Garibanın da pili bitti. Gariban ne yapsın şimdi; ekmek yemesin, su içmesin mi?

Sorduğunuzda, 'Biz işimizi yapıyoruz'' diyorlar. İşleri zam yapmak yani. Sizin işiniz zam yapmaksa, bizimki de yazmak. Yazıyoruz diye o zaman bize niye kızıyorsunuz?

Zamlar arka arkaya gelmeye başladı. Bilindiği gibi, önce suya fahiş bir zam yapılmış, günlerdir Samsun kamuoyunu meşgul etmişti. Şimdi de aynı oranda, dün de ekmeğe yüzde 25 zam yapıldı. Sofraların ekmeği küçüldü.

Suya yapılan zam oranı yüzde 25 idi. Ama her ay otomatiğe bağlanan bir de TEFE oranı vardı ki, can sıkıyordu. Enflasyon oranına göre her ay ayrıca suya zam yapılacaktı. Bir nevi gizli zam. İşi bilen uzman bir arkadaşıma sordum, ' TEFE oranı ile Haziran ayı için suya yapılan net zam ne olur? ' diye.

Net olarak, geçen ayın su ücretlerine, bu ay tam yüzde 29,5 fark gelecek. Yuvarlarsak, yüzde 30. Yani, geçen ay evine 100 TL su faturası gelene 130, 200 TL su faturası gelene ise 260 TL su faturası gelecek. Vatandaş daha zamlı faturalarla tanışmadığı için, işin henüz farkında değil. Aybaşında zamlı faturalar gelsin, ucu vatandaşın cebine dokunsun, vatandaş asıl o zaman işin farkına varacak. Bizim ne demek istediğimiz de o zaman daha iyi anlaşılacak.

Bizim sofralarımızdan ekmek eksik olmaz. Biz Türk toplumuyuz. Ekmeksiz doymayız. Ekmek, özellikle garibanın sofrasındaki olmazsa olmazın başında gelir. Yemeye bir şeyi olmasa da, yarım ekmeğin içine domates koyar karnını doyurmaya çalışır bizim vatandaşımız. Ekmeğe zam yapıldı, bakın ne oldu?

Ekmeğin kilosu Samsun'da 5 TL idi. Dün zam yapıldı ve kilosu 6,25 TL oldu. Net zam yüzde 25. Aynen suda olduğu gibi. Biz, bir önceki gün 300 gram ekmeği fırından 1,5 TL'ye alıyorduk, dün 200 gram ekmeği 1,25 TL'ye almaya başladık. Ekmeğe ödeyeceğimiz para 25 kuruş eksildi ama ekmeğin gramajı da yüzde 33 oranında eksildi. Sofralarımızdaki ekmeğin üçte biri gitti.

Bu zamları önümüzdeki günlerde başka zamlar takip edecek. Ama bir kısmı 23 Haziran İstanbul Büyükşehir seçimlerini bekliyor. O zamana kadar bazıları beklemeye alındı. Ulaştırma zammı gibi…

Türkiye'nin dört bir tarafından belediye başkanları İstanbul'da. Samsun'daki AK Partili ve MHP'li başkanlar da İstanbul'da seçim çalışması yapıyorlar. Dün İstanbul'dan beni seçim için görevli AK Partili bir başkan aradı. Samsundaki su zammının İstanbul'da ciddi şekilde konuşulduğunu, Mustafa Demir'in zam konusunda kötü bir zamanla yaptığını ve büyük bir şansızlık yaşandığını söyledi. Allah aşkına, neyin şanssızlığı? Ben buna asla katılmıyorum.

Bakanlık yapmış bir insan, bu kadar kritik bir seçim öncesinde bu derece yüksek bir zam yaptığında o zammın nelere mal olabileceğini düşünemeyecek durumda mıdır? Eğer düşünememişse, Samsunlular bu şanssızlıkları daha çook yaşayacak demektir.

Dün de Mustafa beyi İstanbul'a davet etmişler, gitmiş. O zammı neden yaptığını kapı kapı anlatsın şimdi. Gideceğiniz, ziyaret edeceğiniz yerlere 23 Haziran'a kadar gidiniz, işinizi görünüz. Ulaştırma zammı seçim sonrası, rahat olun.