Salı günü gündüz vakitlerinde bir son dakika gelişmesiyle adeta yıkıldık. Karadeniz'imizin bir diğer güzel şehri olan Trabzon'un Araklı ilçesinde yaşanan sel felaketinden bahsediyorum. Sağanak yağışın sebep olduğu ve hidro elektrik santralinin (HES) taşması sonucu ne yazık ki yaklaşık 7 kişinin hayatını kaybettiğini büyük hüzün ile öğrendik. Çok daha üzücü bir diğer haber ise kayıp vatandaşların olduğu... Umarım sağ salim bulunurlar, yaralılarımız ise sağlıklarına bir an evvel kavuşurlar. Yaşanan bu elim olayda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet dileyerek sözlerime devam etmek istiyorum.

Dünyanın çeşitli coğrafyalarında birbirinden korkunç doğa olaylarının yaşandığına şahit oluyoruz. Benzer olaylar özellikle son dönemde bir hayli artmış vaziyette. Hatırlayacak olursak Ağrı'daki sel sonucu 4 kişi, Ankara'da yaşanan olayda 3 vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Pakistan'da ise 39 insan ne yazık ki doğal afet kurbanı olmuştu. İfade ettiğim tüm bu olaylar yaklaşık 1 ay önce meydana geldi. Ümit ediyorum ki bu ve benzeri olaylar tekrar yaşanmaz... Yaşanan bu tür doğa olayları haliyle akıllarda soru işaretine sebebiyet veriyor. Acaba insanların sebep olduğu doğa kirliliği midir yaşanan bu felaketlerin sebebi? Bence evet. Bilim insanları ve araştırmacıların bu konu ile ilgili tespitleri sonucu ortaya çıkan tüm kanılar çevre kirliliğinin sebebiyeti yönünde.

İnsanların sebep olduğu doğa kirliliği, ne yazık ki yine insanların canına mal oluyor.

İşte tüm bu olaylara açıklık getiren terim, "Küresel ısınma.' Küresel ısınmaya yol açan ana etkenin atmosferdeki karbondioksit ve metan miktarlarında yaşanan artış olduğu düşünülüyor. Atmosferdeki karbondioksit miktarındaki artışın çoğunun sebebi ise insan faaliyetlerinden kaynaklandığı söyleniyor.

Konu ile ilgili dikkat çeken bir diğer çalışma ise The Lancet isimli sağlık dergisi tarafından geldi. Derginin yapmış olduğu analize göre çevre kirliliği her yıl dünyada savaş ve şiddetin neden olduğundan daha fazla insanı öldürüyor. Çok acı bir tablo değil mi?