Samsun 1919'un 100. Yılı nedeni ile bu yıl geçen yıllara nazaran çok daha fazla yerli ve yabancı turistin odak noktasında. Oteller başta olmak üzere birçok işletme bu anlamda ciddi bir yoğunluk yaşıyor.

Üniversitemizin mezuniyeti dolayısı ile de öğrencilerimizin gerek şehir içinde gerekse de başka illerde yaşayan aileleri şehrimize geliyor. Bu noktada taksiciler, minibüsçüler gibi meslek gruplarının her zamankinden çok daha fazla dikkatli olması gerekiyor.

Geçen hafta mezuniyet töreni dolayısı ile merkez kampüsümüzde idim. Sonrasında minibüse bindim ve evime doğru yola çıktım. Bindiğim minibüste çok çarpıcı bir olaya lahit oldu. Havanın sıcak ve nem oranının da yüksek olması nedeni ile minibüse binen insanlar şoför beyden klimanın çalıştırılmasını rica etti. Şoför beyin bu duruma tepkisi ise 'klima yok' şeklide oldu. Bu talep birkaç yolcudan daha geldi ancak şoför bey herkese aynı tepkiyi verdi. Bu durum cereyan ederken minibüs sürekli olarak yolcu almaya devam etti. Yolcular hem klima yok diyorsunuz hem de yolcu almaya devam ediyorsunuz şeklinde tepki vermiş olsa da şoför bey bildiğini okumaya devam etti. Mezuniyet dolayısı ile herkesin makyajının, kılık kıyafetinin de bu duruma uygun olduğunu düşündüğümüz zaman yaşanan sıkıntının boyutlarını siz düşünün. Benzer durum Atakum Türkiş dolmuşlarında da yaşanıyor. Hem Fakülte hem de Atakum Türkiş dolmuşlarında zaman zaman şoförler kapıyı açarak da seyahat ediyorlar.

Bu olayın birkaç tarafı var. Birincisi bir yerli ya da yabancı turist herhangi bir şehre geldiği zaman karşılaştığı birkaç meslek grubu vardır. Bunlardan birisi de minibüs şoförleridir. Bu meslek grubunun yaptığı hem olumlu hem olumsuz hareket kentte yaşayan herkes hakkında ziyaretçiye ortalama fikir verir.

İkinci tarafı da müşteri ilişkileri ve müşteri memnuniyetidir. Bindiğim minibüsün Mercedes marka olduğunu düşündüğüm zaman söz konusu minibüste klimanın olmaması çok akla mantığa aykırı geliyor. İnandırıcı da gelmiyor. Klima eğer bozuk ise o zaman ne kadar yolcu alındı? Samsun'un her yıl ne kadar yüksek bir nem oranına sahip olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçek olmasına rağmen klimanın bakım ve onarımı neden zamanında yapılmadı? Bu kadar fazla yolcu taşımak hem seyahat esnasında yolcuların refah içerisinde seyahat edebilmesi açısından hem de yolculuğun emniyeti açısından sakıncaları da beraberinde getiriyor.

Biraz daha özenli olmak lazım.