Siyaset ya da politika devlet ve memleket yönetme sanatıdır.

Her şeyin bir ahlakı olduğu gibi siyasetin de (yönetmenin de) bir ahlakı vardır. Bunu göz ardı ederek yapılacak olan siyaset hem yapana hem de ülkeye zarar getirir. Görünürde siyasi ahlak, seçim meydanlarında ya da Meclis kulislerinde katledilir ama, zararı katledildiği alanlarda kalmaz, bütün bir memleketi kaplar. Tepeden tırnağa kadar, bir başka ifade ile başından kuyruğa kadar her yeri bozar.

Bu nedenledir ki, siyaset yapanların ağızlarından çıkanları kulakları duymalıdır. Aksi halde faturayı halkımız ödemektedir.

Atalarımız, 'eşek dağda geberir, zararı eve dayanır' demişlerdir.

Bir vatandaş olarak siyaset yapanlara açıkça şunu söylüyoruz: 'Ya Müslüman gibi hareket edin, ya da bir Batılı gibi.'

Müslüman iseniz Kur'an'a göre hareket ediniz. Siyasi ahlakınızı buna göre dizayn ediniz. Değilseniz, bir Avrupalı gibi konuşunuz! Bu konuda ikisinden de örnek vermek istiyorum:

Kur'an-ı Kerim'den: 'Allah'tan başkasına tapanlara hakaret etmeyin; sonra onlar da bilgisizlik yüzünden sınırı aşarak Allah'a hakaret ederler. Böylece biz her ümmete kendi işlerini güzel gösterdik...' (En'am, 108.).

Bu ayet-i kerimenin tefsirinde Yazır; 'düşmana kahrolsun bile diyemezsin' demektedir. Yine birçok müfessir de bu ayetteki hakaretten maksadın 'terbiye ve nezaketle bağdaşmayan çirkin sözler' olduğunu belirtmişlerdir.

Berlin'de bulunduğum sırada mevcut eyalet Başbakanı'nın rakibinin en ağır sözünün şöyle olduğuna bizzat tanık oldum: 'Bu kişinin sadece bir yakışıklılığı vardır. Diğer bütün işleri bozuktur'. Verdiğimiz örnekler de gösteriyor ki, ister Müslüman ister Avrupalı gibi davranalım, edep ve terbiye ile siyaset yapmamız gerekmektedir.

Atalarımız 'sallanan diş çıkar' demişlerdir.

Siyasette sallanan dişler görüyoruz. Çıkıp- çıkmayacaklarını bilmiyoruz ama, tüm tarafları(sağ-sol) kendilerini kaybetmeksizin siyasi mücadeleye davet ediyoruz. Herkes bilmelidir ki, bu mücadele dini bir mücadele değildir. Bir Müslüman olarak dini kavramların kullanılmasını istemiyoruz. Dinin bir dolgu malzemesi olarak israf edilmesini istemiyoruz. Dinin siyasete alet edilmesini istemiyoruz. Siyaseti dine alet edebilecek yiğitler varsa buyursunlar diyoruz. Selam ve sevgi ile…[email protected]