Günümüzde birçoğumuzun en sık karşılaştığı durumlardan bir tanesi de onaylanma ihtiyacından doğan onaylanma isteğidir. Birçoğumuz birilerinin bizi onaylamadığını görünce bu durumun çok kötü olduğunu düşünebiliriz. Buna en basit örnek saçımızı yeni yaptırdığımızda başkalarının 'çok güzel olmuş' demesini beklemeyi verebiliriz. Eğer bu söylediklerim size bir yerden aşina geliyorsa sizde de onaylanma bağımlılığı olabilir. Peki, bu onaylanma bağımlılığı nedir gelin hep birlikte bakalım…

Onay bağımlılığı, kişinin kendini iyi hissedebilmesi adına başkaları tarafından daima olumlu geri bildirimler alma isteğinden kaynaklanır. Bu noktada kişi, kendi fikirlerinden çok başka kişilerin fikirlerini ön planda tutar. Kendi düşünceleri ise arka planda kalır ve bu düşünceleri değersizleştirir. Onlar için değer onay aldıkları sürece vardır ve 'onay yoksa değer de yok demektir' bilincindedirler. Atacağı adımda veya alacağı kararlarda başkalarının etkisi fazla olduğu gibi 'benim hakkımda ne düşünüyorlar' sorusunu akıllarından çıkartamazlar. Diğer insanlardan onay almadıkları zaman kendilerini yoksun kalmış hissederler ve sırf bu onayı alabilmek için ellerinden gelen iyiliği veya fedakarlığı onlara gösterebilirler.

Hayatımızda onaylanmak ve takdir görmek tabiki bize iyi hissettirir ve hiç olmadığı zaman ise kişi adına hoş olmayan motivasyon düşürücü bir durum olabilir. Onayın hepimizin hayatında önemli bir yeri olsa da derecesi de bir o kadar önemlidir. Bu noktada bu durumun 'hoş olmayan' ile 'felaket' olduğu ayrımı yapmak çok önemlidir. Eğer ki felaket derecesinde ise hayatınızın tüm akışını etkileyen bir süreç olduğunu ve bağımlılık olduğunu bilmekte fayda var.

Onay bağımlılığı olan kişilerde bazı ruhsal sorunlar özellikle kaygı bozuklukları ve depresyon görülebilir. Eğer sizde hayatınızda onay almanın bu denli değerli olduğuna inanıyor hatta hayatınızı başkalarının onayına yönelik şekillendirdiğinize inanıyorsanız, bir uzmandan destek alabilirsiniz. Hepimize iyi haftalar dilerim…