86 yıllık bir ömür…

Mücadelelerle dolu bir ömür.

Hepimiz memleket için çalışırız ama ömrümüzün bir kısmını da çocuklarımıza vakfederiz.

Merhum Mehmet Şevket Eygi ise bir ömrün tamamını bu memlekete harcamıştır.

Gazeteler çıkardı.

Kendi ve başkalarının gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı.

Yayınevi kurdu. Kurduğu Bedir Yayınevi, Müslüman milletimizin fikir hayatında derin izler bıraktı.

Müslümanları kitlesel eylemlere çağırdı. Bunun için de belki de tarihimizde ilk olan toplu sabah namazları düzenledi.

Bazen yargılandı, bazen baskılara uğradı. Yurtdışına kaçarak gurbet hayatı yaşadı ve son nefesine kadar bir mücadele adamı olarak hayatına devam etti.

Bazı istihbarat elemanları devletle iç içe çalıştığını yazdı. Hepimiz biliriz ki ülkemiz bir dönem komünizm tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Ülke komünistlerin eline geçmemesi için birçok aydın ve yazar devletle iş birliği yaptı. O günün şartlarında her ne kadar Amerika'nın hesabına devletle iş birliği yapmak söz konusu da olsa Müslümanlar bu işten yararlandı. O gün Müslümanların ortak düşmanı komünizm; komünistlerin ortak düşmanı da dindarlardı (Müslüman, Hıristiyan vs.).

İslam ülkelerinde o günün şartlarında ifade ettiğimiz gibi global olarak iki renk vardı: Ya kızılsın ya Müslüman. İslam ve NATO ülkeleri komünist ülkelerin eline geçmemeleri için AMERİKA'nın YEŞİL KUŞAK projesi çerçevesinde dini akımlar ABD ve buna paralel olarak Türk hükümetleri de komünizme kaymayacak kadar siyasal olarak desteklemekteydi.

Merhum Eygi'nin tabi olduğu kuşağın İslam anlayışı kısmen de olsa sistem anlayışından uzaktır. Tabir yerinde ise mevcut sistemi İslam'a göre evirebilecek kadrolardan da yoksundu. Çünkü Allah demenin yasak olduğu bir dönemden süzülüp gelmişlerdir.

Merhum Eygi, çıkardığı gazeteler, yazdığı yazılar ve kurduğu yayıneviyle genel anlamda Müslümanlara ve İslam'a hizmet etmeye çalışmıştır. Bunun için ruhu şad olsun diyoruz. Herkesin niyetine göre amellerin değerlendirildiği bir dünyaya göç etmiştir. Allah her şeyin en iyisini bilir. Rabbim riyasız ve kaygısız hizmet etmeyi hepimize nasip eylesin. Kendilerine rahmet diliyor geride bıraktıkları sevenlerine başsağlığı diliyorum.

Selam ve sevgi ile…[email protected]