Herkese merhabalar. Bu aralar etrafımda sık duyduğum konulardan biri de sağlık sistemi ile ilgili sorunlar olmaya başladı. Sağlık sistemi ile ilgili sorunlar insanı derinden etkiliyor maalesef.

Sağlık sistemi ülkemizde çözülmüş bir problem gibi görünse de yolunuz hastanelere düştüğünde halen birçok eksikliğin olduğuna şahit oluyorsunuz. Sistem daha hastaneye gitmeden sağlık bakanlığının 182 randevu hattında sizi hayal kırıklığına uğratıyor. Karşınızdaki görevli randevu tarihinizi 1-2 ay gibi ilerleyen tarihlere verdiğinizde kısa bir şok geçiriyorsunuz. Bunu duyduğumda inanmamıştım ama kendim göz hastalıkları için randevu almak istediğimde aynı durumla ben de karşılaştım. Diğer kafama takılan sorun ise 182 randevu hattının ücretli olmasıydı. Bence bu devletin sağlık problemi yaşayan insanlar üzerinden para kazanmasından başka bir şey değildi. Tamamen ücretsiz olması gereken sağlık hizmetinde daha randevu alırken görüşmeleriniz ücretli. Eğer Türkiye Cumhuriyeti sosyal bir devlet ise sağlık hizmetleri tamamen ücretsiz olmalı. Buna 182 randevu hattı da dahil. Anayasanın 56.maddesine göre devlet; herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içerisinde sürdürmesini sağlar diyor.

Hatta acil olarak gittiğinizde de önünüzdeki sırayı görünce 'bu nasıl acil' demeden kendini alamıyor insan. Görevli bir kaç doktor sabaha kadar yüzlerce hastaya hizmet vermek için mücadele ediyor. Fakat yetersiz kalınıyor çoğu zaman. Tabi ki eski Türkiye'nin hastaneleri, bugünkü Türkiye'nin sağlık sistemi ile karşılaştırılamaz. Fakat söz konusu sağlık olunca en iyisi olmak zorunda diye düşünüyorum. Özel hastaneler randevu verme konusunda kendini geliştirmiş ve anında hizmet verebilir duruma gelmişler. Daha hızlı hizmet ve daha iyi hizmet için yarış halinde olsalar da; insanlar ekonomik krizin yaşandığı bu dönemde devlet hastanelerine yöneliyor. Her ne kadar toplumda maddi gücü yüksek kesimin özel hastaneleri tercih ettiği söylense de artık her kesim, özel hastaneleri kullanarak sağlık hizmetini ücretli alıyor.

Son zamanlarda duyduğumuz bir diğer şikayet de eczanelerde bazı ilaçların bulunmaması. Yurtdışından getirildiği için ilk başlarda yüksek döviz sebebi ile olmadığı söylense de yaklaşık 6 aydır kur sabit olmasına rağmen bazı ilaçlar halen eczaneler de yok.

Vatandaşlar olarak bizim yaşadığımız olumsuzlukları yazıp da sağlık personelinin sıkıntısını yazmamak olmaz. Onların en büyük sorunu şiddet. Bazı kendini bilmez magandaların yarattığı korkuyu her an hissediyorlar. Eminim ki devletimiz, hem hasta haklarındaki eksiklikleri hem de sağlık çalışanlarının sorunlarını en kısa zamanda en alt seviyeye indirecektir.

Sağlıklı ve huzurlu günler geçirmeniz dileğiyle. Sağlıkla kalın…