Değerli okurlarım, sizlerle bu hafta psikolojik açıdan iyi hissetmenin temelinde yatan yolları konuşacağız. Bildiğimiz üzere hayat akıp gidiyor ve belli dönemlerde bizimde bu hayatta bazı iniş ve çıkış zamanlarımız oluyor. Kimimiz bu zorluklarla mücadele edebileceğine olan inancı tam bir şekilde yola çıkıyor, kimimiz ise bu zorlukların başına gelmesinin nedenini kendinde arayarak aslında kendini bir çıkmazın içinde buluyor. İşte bu noktada güçlü kalmak ise kişi zorlayıcı olabiliyor. İşte bu noktada sizlerle kendimizi güçlü hissedebileceğimiz bazı konulardan bahsedeceğim.

Öncelikle kendimize güvenmekten başlayalım. Hayatın maalesef ki sorunsuz olmasını bekleyemeyiz. Bu noktada yapabileceğimiz en iyi şey, karşılaştığımız sorunu daha önceki sorunlarımızla nasıl başa çıktıysak onla da çıkabileceğimize olan inancımızdır. Bunu hatırlamak bize cesaret verecek ve sorunumuzu çözmemiz açısından yardımcı olacaktır. Sorunlarımızı göz ardı etmeyi denemektense baş etmeyi denemek uzun vadede çözüm bulmamızı sağlayacaktır. Bu noktada bir diğer önemli olan nokta ise değişime karşı açık olmamızdır. Kendimizdeki farklı yönleri keşfetmek bakış açımızın da değişmesini sağlayacaktır. Bu durum bizim kendimize olan güvenimizin de artmasını destekleyecektir. Aynı zamanda hayır demeyi öğrenmekte değişimin bir parçası olarak sayılabilir. Kişi bazen başkalarını kırmaktan çekindiğinden dolayı hayır diyemez ve bu durum kişinin hayatında istenmeyen sonuçların doğmasına neden olabilir. Bu yüzden istemediğimiz şeyleri karşımızdakilere uygun bir dille onları kırmadan ifade etmenin yolunu bulabiliriz. Bu durum zamanla hayır demeyi öğrenmemize ve bizin doğacak sonuçlardan dolayı mutlu hissetmemizi sağlayacaktır.

Bunun yanı sıra pozitif olmaya çalışın. Karşılaştığınız sorunların negatif yönlerini düşünerek negatif anlamlar yüklemek sizin çözüm bulmanızı daha çok zorlaştıracaktır. Bunun yerine karşılaştığınız olaya pozitif anlamlar yükleyerek olayın olumlu tarafından bakmaya çalışmak çözüm yolunu belki de daha kolay bulmanızı sağlayacaktır ve bu durumun size kazandırdıklarını, neler öğrettiğini düşünün. Ve en önemlisi affedici olun. Affetmediğiniz her kişi veya olay çözümün tam anlamıyla sağlandığını göstermez. Zamanla kişide nefret duygusunun oluşmasına neden olur. Zihninizde sürekli bir çatışma yaşamanıza ve o noktada takılı kalmanıza sebep olur. Buna bağlı olarak sizi yoran ve üzen kişileri affedin ve geçmişte kalmasını sağlayın. Geleceğine karşı çıkabilecek engelleri kaldırın.

Kendinize karşı her zaman dürüst olmaya çalışın. Gerçeklerden kaçmak size geçici iyilik hali verebilir ancak uzun soluklu olmasını istiyorsak gerçeği kabullenmek gerekir. Bu yüzden hata yapmış olsanız dahi hatanızı kabul ederek çözüm yolunu aramaya başlayın. Bu noktada çözüm bulmak daha kolaylaşacağı gibi sizin daha farklı stratejiler geliştirmenizi sağlayacaktır. Ve son olarak aldığınız kararlarınızdan korkmayın. İnsanlar benim kararım için ne der diye düşünmektense aldığınız kararınızın ilk önce sizin hayatınız için önemini ve getireceklerini tartın. Kararınızdan eminseniz arkasında durun. Bu durum sizin güçlü hissetmenizi sağlayarak mücadeleci yönünüzü de ortaya çıkartacaktır. Hepinize iyi tatiller dilerim.