Kimine göre sadece bir renk ismi, kimine göre renk bile olmayan sadece bir şarkı ismi, kimine göre mavi gezegen olan Dünya… Dörtte üçü sularla kaplı olan mavi gezegenin üzerinde yaşayan bizlerin de vücudunun dörtte üçünün su olması gerçeği… Mavi gezegenden gökyüzüne baktığımızda yine onu görüyoruz, denize bakarken olduğu gibi, aslında öyle değilken. Günümüzde sağlıkçıların rengi, geçmişte kötü ruhları uzak tutan nazar boncuğunun, aynı zamanda huzur ve mutluluğu da simgeleyen mitolojik anlamları olan renk:
Mavi. Cinsiyetçi yaklaşım penceresinden 'erkek' anlamının yüklendiği. Yaşanılan topluma, tarihe ve çağa göre anlamları değişen ve algılanması farklılaşan renk işte.

Turkuaz mavisi, Türk'ün rengi olarak bilinir, eski Türkler için Gök, Kök, Doğu, Doğum, Varoluş kavramlarının hepsi aynı şeyi ifade ediyordu, nazar boncuğumuzun mavisi buralardan günümüze ulaşmıştır. Batılıların ise halen günümüzde kullandığı; 'yaptığın her şeye biraz mavi koy' deyimi ise bu kavrama ne kadar da çok anlam yüklendiğinin göstergesidir. Daha önce belirtmiştim diye hatırlıyorum, 'anladığın kadardır hayat' şeklinde.

Sağlık, huzur ve mutluluk anlamın yüklendiği devamında toplum, aile ve çocuk kelimelerini bir araya getirerek 'Mavi Taç' isimli sosyal girişim adından epeyce söz ettiriyor bu aralar. Bir avuç cesur insan ekonomik imkanları kısıtlı aile ve çocuklar için bir sivil toplum örgütü oluşturarak beş yıldır Samsun'dan tüm ülkeye hizmet vermektedir. Geçtiğimiz ay otuza yakın yazılı ve görsel basında haber oldular. Çıkan haberlere göre; son bir yılda bir arama motorunun desteği ile son bir yılda internet sayfaları bir buçuk milyon kez görüntülenme almış. Samsun adına sevindirici ve gurur verici bir girişim. Temel hizmetleri arasında insanların ihtiyacı olan psikososyal destek ve danışmanlık bulunuyor. Bu hafta Mavi Taçı (Mavi Toplum Aile ve Çocuk Derneği) yazmak istedim çünkü Mavi Taçın geniş gönüllü profesyonelleri aracılığıyla yalnızca bir dilekçe karşılığında ihtiyacı olan test, terapi, danışmanlık, eğitim vb. hizmetlere ulaşabileceğini bilmeyen Samsunlu kalmasın istiyorum, sizin ihtiyacınız olmasa da etrafınızda birilerinin bu tip bir hizmete ve desteği ihtiyacı olabilir, aklınızın bir köşesinde bulunsun lütfen. İnternetten küçük bir araştırma yaparak Mavi Taç hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

İnsanlarımıza ve toplumumuza bir şekilde olumlu katkı sunan veya en azından çabalayan bu sosyal girişimin kurucuları arasında bulunmaktan ayrıca çok mutlu olduğumu belirtmek isterim ve yeri gelmişken gönlüyle mesleki bilgi ve becerisini aile ve çocuklarımıza sunan gönlü güzel arkadaşlarımıza çok ama çok teşekkür ederim. İyi ki sizin gibi insanlar var…