Yılbaşından 21 Ağustos 2019'a gelinceye kadar dolar, Euro, faiz ve altın yatırımcısına ne kadar kazandırdı?

Gösterge niteliğindeki TCMB dolar alış kuru 2 Ocak 2019 günü 5,3316 TL, 21 Ağustos 2019 günü 5,7096 TL'dir. Buna göre dolar yılbaşından beri yatırımcısına %7,1 kazandırmıştır.

Gösterge niteliğindeki TCMB Euro alış kuru 2 Ocak 2019 günü 6,1061 TL, 21 Ağustos 2019 günü 6,3359 TL'dir. Buna göre Euro yılbaşından beri yatırımcısına %3,8 kazandırmıştır.

Yıllık mevduat faiz oranı yılbaşında yaklaşık %24'tür. Bu kazanç 365 günde elde edileceği için, yılbaşından 21 Ağustosa kadar geçen 231 günlük sürede %15,2 kazandırmış olacaktır.

2 Ocak 2019 günü 218 TL olan gram altın fiyatı 21 Ağustos günü 277 TL'ye çıkmıştır. Buna göre altın yılbaşından bugüne yatırımcısına %27 kazandırmıştır.

Görüldüğü gibi yılbaşından beri en çok altın, en az Euro kazandırmıştır. Altın kendisinden sonra en çok kazandıran faizin iki katına yakın kazanç sağlamıştır.

Altın fiyatlarının böylesine aşırı artmasının sebebi ne olabilir?

Altın fiyatlarının aşırı artmasının en önemli sebebi, ABD kaynaklı küresel gerilimlere bağlı olarak, merkez bankalarının rezerv para olarak dolar tutmak yerine altın tutmayı tercih etmeleridir.

ABD ile ticari ve siyasi gerilim yaşayan başta Çin, İran, Rusya, Venezuela ve Türkiye merkez bankaları rezerv varlık olarak dolar yerine altın stoklamayı tercih etmektedirler.

ABD, Çin'den ithal edilen mallara uygulanan gümrük vergilerini zaman zaman artırmaktadır. Çin'in cep telefonu firması Huawei'ye yaptırım uygulamaktadır. Çin, rezerv varlıkları içinde doların payını azaltarak buna karşılık vermekte, doların küresel itibarını zayıflatmak istemektedir.

İran, Humeyni devriminden beri ABD'nin hedefinde bir ülkedir. ABD, İran'a küresel ölçekte ambargo uygulamaktadır. İran rezerv varlıkları içinde doların payını azaltarak ve altının payını artırarak doların küresel itibarını zayıflatmak istemektedir.

Rusya uzun zamandır tek kutuplu dünyada ABD'nin pervasızlaştığını, bu ülkeyi dengeleyecek küresel bir güce ihtiyaç olduğunu dile getirmektedir. Bu sebeple rezerv varlık olarak dolar yerine altın tutmayı tercih etmektedir.

ABD, Venezuela'da muhalefeti açıktan desteklemekte, halkı sokağa dökerek sivil darbe yapmaya çalışmaktadır. İktidardaki Maduro yönetimi rezerv varlık olarak dolar yerine altın tutarak ABD'ye karşılık vermeye çalışmaktadır.

Türkiye, ABD destekli FETÖ darbe girişimine maruz kalmıştır. ABD destekli PKK ve PYD'ye karşı yıllardır mücadele etmektedir. ABD'nin hukuk tanımaz pervasız Ortadoğu politikalarına karşı sesi gür çıkan tek ülkedir. ABD Ağustos 2018'de Türkiye'den ithal ettiği alüminyum ve demir çeliğe uyguladığı gümrük vergisini iki katına çıkarmıştır. Türkiye, bütün bunlara karşılık olarak rezerv varlıklar içinde doların payını düşürmeye ve altının payını artırmaya çalışmaktadır.

Ayrıca ABD merkez bankası FED'in faiz indirimine gitmesi dolardan kaçışta etkili olmuştur.

AB ülkelerindeki ekonomik durgunluktan dolayı Euro, doların saltanatını yıkacak güçte değildir.

Anılan sebeplerle altın talebi artmış, altın talebinin artması altın fiyatlarını artırmıştır. Altın fiyatları arttıkça altın talebinin, altın talebi arttıkça altın fiyatlarının arttığı kendi kendini besleyen bir süreç de yaşanıyor olabilir.

Altın fiyatları artmaya devam eder mi?

ABD Başkanı Donald Trump kovboy tavrıyla küresel gerilimleri tırmandırmaya devam ederse, dolardan kaçış ve güvenli liman olarak altına yatırım devam edebilir. Altın talebi arttıkça altın fiyatları artabilir.

Yatırımcı için en güvenilir yol riski dağıtmak, yumurtaları aynı sepete koymamaktır.