Toplumumuzun temelini oluşturan aile kavramı genellikle evlilik yolu ile oluşturulur. Evliliğin ilk aşamasını oluşturan eş seçimi ise aile oluşumun en önemli parçasıdır. Bu seçim genellikle kişinin yerleşim yeri, eğitim seviyesi ve ekonomik düzeyi temel alınarak yapılan bir seçimdir. Hiçbir çift boşanmak için evliliğe imza atmaz. Ancak bu süreç içerisinde çiftlerin yaşadıkları boşanma fikri ile karşı karşıya gelmelerini sağlayabilir. Bu noktada boşanma fikri iyi düşünülmeli ve iyi değerlendirilmelidir. Evlilik birliği içerisinde inişler çıkışlar olması tabi ki normaldir. Ancak bu iniş ve çıkışların altında yatan neden ve sıklığı evliliği bitirme açısından büyük önem taşır. Özellikle hangi davranışlar çiftleri evliliği bitirme noktasına getirmiştir bu sorunun cevabı aranmalıdır. Yaşanan sorunlara çözüm bulamamak ve akabinde çiftlerin birbirlerine karşı saygısını kaybetmesi, aşağılayıcı tavır takınması birbirlerinden uzaklaşmalarına neden olacak ve çözüm bulunmamaya devam ettiği sürece boşanma sürecine girilecektir. Bununla beraber, yaşanan ekonomik güçlük, alkol veya madde bağımlılığı vb. sorunlarda boşanma sürecinde olmanın nedenlerindendir.

Boşanmaya kesin karar vermeden önce çiftlerin çözüm için her yolu denediğinden emin olması önemlidir. Eğer ki evliliği sürdürmek istiyorlarsa bu noktada bir uzmandan yardım almaları yaşadıkları sorunları çözmelerinde yardımcı olacaktır. Çiftler, boşanma sürecinde uzmanın nasıl bir desteği olabileceği konusunda kafalarında soru işareti yaşayabilirler. Bu süreçte uzmanlar, çiftlerin yaşadıkları iletişim hatalarını fark etmelerini, kendi tutumları hakkında fikir sahibi olmalarını, sorunlara karşı olan bakış açılarını yeniden şekillendirmelerine yardımcı olup sorun çözme becerilerinin gelişmesine katkı sağlayacaktır.

Boşanma sürecinin en zor kısmı ise bu durumun çocuğa açıklanmasıdır. Bu noktada çiftler bu kararı çocuklarına birlikte aktarmalıdır. Boşanmanın ne demek olduğunu çocuğa onun anlayacağı şekilde anlatmak çocuğun bu süreci anlaması açısından çok önemlidir. Çocuğunuza karşı olan sevginizi bu sürecin asla etkilemeyeceği, anne ve baba olarak size düşen bütün sorumluluklarınızı sürdürmeye devam edeceğinizi ifade etmek gerekir. Çocuklara tek bir tarafı tutma konusunda zorlama yapmak, karşı tarafla görüşmesini engellemek, karşı tarafı suçlayıcı tarzda konuşmak vb. tutumlardan uzak durulmalıdır. Bu gibi tutumlar çocuğunuzun bu süreçten fazlasıyla etkilenmesine ve psikolojik açıdan sorunlar yaşamasına yol açacaktır. Hepinize mutlu haftalar dilerim.