Gelişime açık her yerleşim yerinde bir süre sonra sorun haline gelen Küçük ve orta ölçekli sanayi alanları vardır.

Bu sorun şehri yönetenler için olduğu kadar işletme sahipleri için de geçerlidir.

Bafra'da olduğu gibi.

Bafra'nın üzerine titrediği Orta ölçekli Sanayi Sitesi Projesi işte bu yüzden çok önemli.

Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç'ın seçim beyannamesinde yer alan ve ilçe için, başta istihdam olmak üzere pek çok alanda hayati önem taşıyan Orta Ölçekli Sanayi Sitesi Projesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanarak Resmi Gazete 'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bafra İlçesi, Aktekke Mahallesi sınırları içinde yer alan bazı alanların kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ilan edilmesine ilişkin ekli karar bu tip projeler için büyük başarı sayılmalı gelinen noktanın altını çizmekte.

Her ilin merkezinde birden fazla,

Her ilçesinde en az bir tane Küçük ya da Orta ölçekli Sanayi Sitesi mevcut.

Karma sanayi sitelerinin yanı sıra bazı sektörlerin üretim, tamir ya da ticarete yönelik olacak şekilde kendi arasında kümelendiği, şehirleşmeye katkı sunduğu, kooperatifleşerek büyüyen gelişen çalışmalara şahit olduk.

Bu Sanayi Sitelerinin örgütlenmesi merdiven altı üretim anlayışının değişmesine, rekabetin gelişmesine, kalitenin artmasına, birçok yan sanayinin kurulmasına ve büyük sanayinin gelişmesine katkı sundular.

Bizlere de yatırım, üretim, istihdam olan her konuya destek olmak, her ihtiyaç duyduklarında yardımcı olmak, yanında olmak, bu ve benzeri isteklerine evet demek düşüyor.

Sanayi Sitelerinin yapılanmasında işyerleri çoğunlukla 50 ila 150 m2 arasında yapılmaktadır.

Zamanla bu Sanayi Sitelerin içindeki işliklerin ortadan duvarla bölünmek suretiyle mirasçılara bölündüğüne, bazen de yan dükkanı almak veya kiralamak suretiyle büyütenlere şahit olduk.

Her sektörde yeni makinelerin, standartların, hizmet kalitesinin artması değişerek gelişmesi, işini büyütmek isteyenlere yeni mekan arayışlarına sevk etti.

Bu arayış sonucunda m2'si daha büyük Orta Ölçekli, Büyük Ölçekli Sanayi Sitesi kavramlarının ortaya çıkmasına neden oldu.

Bu gün talepler doğrultusunda büyük şehirlerimizin birçoğunda kurulmaya başlanmış olan bu yeni tür Sanayi Siteler Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından da desteklenme.

Bu yeni sanayi sitelerinin içinde yer alan işyerlerinin kapalı taban alanları 200 m2 den başlayıp, 2.500 m2 ye kadar ulaşmıştır.

Bir nevi yeni tür, Sanayi Sitesi Yönetmeliğine tabi küçük Organize Sanayi Bölgeleri(OSB).

Yeni gelişen bu sanayi sitesi eğilimiyle Türkiye'de büyümenin en önemli itici gücü yakalanıyor, üretim-istihdam anlayışında sıçrama yaşanıyor diyebiliriz.