Dünya tarihindeki en büyük devrimlerden birisi olan Endüstri 4.0'ı hep beraber yaşıyoruz. Küçük işletmeleri de yakından etkileyecek olan dijitalleşme artık hepimizin olmazsa olmazlarından.

Dijitalleşmeyi herkes kendi sektörü açısından değerlendiriyor ve kendisine göre uyarlamaya başlıyor. Dünyada yaşanan ticaret savaşlarını da beraber düşündüğümüz zaman dijitalleşmeye yapılacak olan yatırımlar artık daha da önemli. Üstelik bu manada kaybedecek zaman da yok.

Samsun kent olarak bu dönüşümü başlattı ancak hala yapılması gereken birçok şey var. Örneğin turizm açısından meseleye baktığımızda sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik gibi unsurları kullanmak gerekiyor. Bugün dünyada birçok müzede sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik uygulamaları kullanılıyor. Bandırma vapuru başta olmak üzere birçok turistik ürün bu manada değerlendirilebilir. Ayrıca yapay zeka uygulamaları ile gastronomi rotaları oluşturulabilir. Gelen turiste şehirde ne kadar zaman harcayacağı sorulur ve alınan cevaba göre de turiste rota önerilebilir. Bu uygulama turizmin diğer alt branşları için de yapılabilir.

Bir diğer şey artık yapılacak her şeyin uygulamasının yapılması gerekliliği. İnsanların zamanlarının çoğunu akıllı telefonlarında harcadığını düşündüğümüz zaman uygulama yapmanın önemi bir kez daha ortaya çıkacaktır.

Kurtuluş Savaşının başlangıcının Samsun olduğunu hatırladığımız zaman bu manada savaş sanal ortamda canlandırılabilir. Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik uygulamaları daha da zengin hale getirilerek gelen turistlere bu deneyim yaşatılmış olunur. Bunu çoklu dil seçeneği ile desteklediğimiz zaman çarpan etkisi yaşanacak ve daha fazla kişiye ulaşılmış olunacaktır.

Kızılırmak Deltası için de dijital olanaklardan faydalanarak insanların orayı sanal olarak gezmesi sağlanabilir.

Dijital çağda çözümlerimizin de buna uygun olması gerekiyor.