Herkese merhabalar. İstanbul'da yaşanan son 5.8'lik deprem bizleri ürkütmeye yetti. Silivri açıklarında meydana gelen depremin ardından insanların aklına 1999 depremi ve sonrası geldi. Ülkemiz deprem kuşağı bölgesinde. Fakat biz depremleri sadece hissettiğimiz de hatırlıyoruz. Uzmanlar TV'lere depremden sonra çıkıyor, devlet ise halkı depremden sonra sadece sakin kalmaları yönünde uyarıyor.

Son yaşanan depremin yıkıcı olmaması hepiniz için büyük bir şanstı. Fakat deprem sonrası yaşanan kaos ortamı da depreme hazır olmadığımızın en büyük göstergesiydi. Depremin hemen sonrasında Türkiye'de faaliyet gösteren 3 haberleşme firmasının depreme hazır olmadığını sadece İstanbul değil tüm ülke fark etti. Sevdiklerinden haber almaya çalışan insanlar yakınlarına saatlerce ulaşamadılar. İnsanlar olası bir büyük depremde göçük altında kalmış olsa yardım için iletişim kuramayacağını gözler önüne serdi firmalar. Sonrası ise tam bir komedi. Çıkıp iki satırdan oluşan bir açıklama ve 5 GB bedava internet hediye ettik mesajlarıyla resmen dalga geçtiler insanlarla. Günü geçmiş faturalara faiz açma kapama bedeli gibi yüksek bedeller alan bu firmalara devlet gereken uyarıyı yapmalıdır. Yoksa 1999 depremi gibi büyük bir depremin ardından aylarca iletişim hatlarında sıkıntılar yasayacağımız kesin.

Devlet demişken aklıma deprem sonrası Valilikte yapılan kriz masası toplantısı geldi. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin kendilerinin çağrılmadığını iddia ettiği Valiliğin ise 'Çağırdık fakat gelmediler' dediği trajikomik bir olayı da yaşadık. İnsanların can ve mal güvenliği söz konusu iken siyasi kavgaların yaşanması vatandaşın devlete olan inancını ve güvenini sarstı. Yine deprem sonrası güvenli bölgelerin yetersizliği, prefabrik yaşam alanlarının kısıtlı olması 1999 depreminden sonra oturulamaz raporunun verilmesine rağmen oturulan binalar, hatta okul ve hastaneler… Depremin hemen sonrasında İstanbul trafiğinde yaşanan karmaşa? Çok şükür bu deprem yıkıcı ve çok büyük zararlar vermedi İstanbul'a. Adeta bir uyarı ve ders niteliğinde eksiklerimizi giderme konusunda. Rabbim hepimizi büyük afetlerden korusun. Kalın sağlıcakla…