Günümüzde çoğu ebeveynin yaşadığı problemlerden bir tanesi de çocuğun altını ıslatma problemi yani enürezistir. Zamanında müdahale edilmediğinde ileriki yaşlarda problem yaratabilir. Yapılan araştırmalara baktığımız zaman enürezise neden olan herhangi fizyolojik bir durum söz konusu değilse psikolojik boyutuna bakıldığında ailelerinde ciddi sorun olan, alkol veya madde bağımlılığı olan ailelerin çocuklarında görülme sıklığı daha fazladır.

Eğer alt ıslatma davranışı çocuğun sinir kas sistemine bağlı olarak devam ediyorsa bu duruma birincil enürezis adı verilir. Zamanla gelişen sinir kas sistemi çocuğun altını ıslatmasının azalmasına neden olacaktır. Alt ıslatma davranışı tuvalet eğitimi verildiği halde devam ediyorsa ikincil enürezis diye adlandırılır. Bu gibi durumlarda çocukta gerileme durumu olduğu söylenebilir. Bu durum çocuğun yaşantısını etkileyecek değişiklikler olduğunda kendini gösterebilir. Yeni bir kardeşin doğumu, okulda yaşanan sorunlar, başarısızlık duygusu gibi konular alt ıslatma durumuna neden olabilir. Bununla beraber diğer sebepler olarak gün içerisinde yaşanan korkular, ilgi çekmek, baskı uygulanarak verilen tuvalet eğitimi, aşırı otoriter anne ve baba tutumlarını sayabiliriz. Peki, bu noktada neler yapılabilir gelin hep beraber bakalım…

Çocuğunuzda alt ıslatma problemi var ise ilk olarak yapmanız gereken bir doktora götürmenizdir. Sebebin fizyolojik nedenlerden kaynaklı olduğu görülür ise tıbbi tedavi gerekli olabilir. Fizyolojik sebeplerden kaynaklı olmadığı anlaşıldığında durum psikolojik sebeplerden kaynaklıdır. Yukarıda saydığım sebepler göz önünde bulundurularak sorunun çözümü için bir uzmana başvurabilirsiniz. Bu süreçte çocuğunuzu baskılayıcı ve cezalandırıcı şekilde davranmamaya özen gösterin. Bu durumu alay konusu haline asla getirmeyin. Çocuğunuza bunun bir sorun olduğunu onun anlayacağı dilde anlatın ve beraber üstesinden gelebileceğinizi ona anlatın ve onu bu konuda cesaretlendirin. Önlem amacıyla çocuğunuzun altına bez bağlamayın. İletişiminizi güçlendirerek yaşadığı duyguyu sizinle paylaşmasını sağlayın. Çocuğunuz 5 yaşını geçtiği halde altını ıslatma sorunu devam ediyor ise vakit kaybeden bir uzmana görünmekte fayda var. Hepinize mutlu hafta sonları dilerim.

Psk. Beste Güneysu

[email protected]