2013 yılında büyük bir heyecanla bazı hedefler açıklanmıştı. İhracat 450  Milyar dolar olacaktı, Türkiye dünyadaki ilk 10 ekonomi içine girecekti vesaire..2013 yılında bu hedefler açıklandığında Türkiye dünyadaki 16. büyük ekonomi idi. 2023 yılına 2 kala 3 sıra yer değiştirdik. Ama geriye doğru.
 
**

Türkiye şu an dünya ekonomileri arasında 19. sıraya düştü ve ilk 10'a giremeyeceğimiz zaten 2013 yılından belliydi. Ama böyle bir hedefi olan bir ülke sıralamada en azından 1-2 sıra yukarı çıkamaz mıydı? Hem ilk 10'a girmeyi hedefleyip hem de 3 sıra birden düşmekte ne oluyor?
Aslında günümüzden bakıldığında bu sorular çok anlamsız çünkü bırakın ilk 10'a girmeyi, ekonomiyi zar zor döndürme çabası içindeyiz.

**

Üretimle değil tüketimle, fabrika ile değil AVM ile ülkemiz kalkınmayı başarabilseydi gerçekten hayretler içinde kalır nasıl başardınız diye hayranlıkla sorardım. Ancak değişen bir şey yok, yine de hayretler içindeyim; üretimle değil tüketimle, fabrika ile değil AVM ile ülkemizi kalkındırabileceğinizi nasıl zannettiniz diye. Sade vatandaş ekonomideki başarı kriterlerinin tutturulamayışını fazla sorgulamaz. Vatandaş için kriter alım gücü, hatta temel gıda maddelerini alıp alamadığıdır. Rakamlar Türkiye nüfusunun %34'ünün sosyal yardım aldığını, yine çalışanların %40'ından fazlasının asgari ücretle çalıştığını gösteriyor.

**

Bu rakamlar ülkenin dünya sıralamasındaki düşüşünün içerideki yansıması. Kısacası hedefler tutmuyor, Türkiye geriliyor, işler iyi gitmiyor.