n

n
n Amasya türkülerinin içinde en meşhurlarıdır; geline bakın geline,evlerine vardım kapı sürgülü,ince çayır biçilmez .Devamı da var içinden Yeşilırmak akar da onsuz olur mu hiç türküler.Yeşilırmak demek Amasya için bir hayat,bir nimet,bir varoluş,bir kuruluş sebebidir. Yeşil akar Amasya nın ırmağı ,ve Amasya nın en meşhur türküsü Tek kapıdan çıktım yüzüm peçeli ,ahbaplar oturmuş iki geçeli diye devam eder.Oradaki iki geçe Yeşilırmak ın iki geçesidir yani iki yakası.
n
n Velhasılıkelam Yeşilırmak, Amasya nın can damarı her şey ona göre konumlanmış. Örneğin; ırmağa bakan evle bakmayan ev bir olur mu hiç,ırmak boyu bir tur atmak her şeye bedel.
n
n İnsanlar her türlü kıymetini biliyor bu nimetin,bu güzelliğin.Şimdi de Amasya Belediyesi ırmakla ilgili başka bir çalışmayı projelendirmiş. Gondollarla ırmak sefasına hazırlanıyormuş Amasya.Turistik amaçlı bu çalışmaların, buraya güzellik katacağı kesin. Avni Demir üstat öyle yazmış.
n
n Ben geçen hafta iki günümü Amasya da geçirdim, ziyaret amaçlı gezimde bol bol Amasya havası aldım,kafamı dağıttım iyi de geldi.
n
n Adamlarda deniz özlemi çok tabiiki, onu ırmakla telafi etmeye çalışıyorlar.Bizde deniz var kıymet biliyor muyuz bilemiyorum ırmak desen iki yanımız ırmak. Özellikle Mert Irmağı yıllardır kendi kendine akıyor etrafına yaklaşmak mümkün değil mezbelelik, bir ara söylenti vardı oraya bakım yapılacak. Gondol sefaları yapılacak diye... Neyse bir dahaki seçim vaadine kalanlardan herhalde
n
n Amasya dan örnek alınarak bu Mert Irmağı işine bir el atılsa ne güzel olur. Kaldı ki Büyükşehir in imkanları Amasya dan kat kat iyidir,daha da iyisini yapar.
n
n Gazeteci ağabeylerimden Avni Demir in de yazdığı gibi Çarşamba Belediyesi de şu ırmak işine bir el atsa çünkü, Amasya nın içinden geçen Yeşilırmak, Çarşamba dan denize dökülüyor, o ırmağı taçlandırmak Çarşamba Belediyesi ne düşer.Yeşilırmak ın yatağından faydalanan belediye, ırmağın da hakkını vermesi gerekir.Bafra Belediyesi de Kızılırmak ın nimetlerinden Bafra halkının yararlanmasını aynı sebeple sağlamalı bununla ilgili proje geliştirmeli.
n
n Doğayı en iyi şekilde değerlendirerek halkın yararına sunmak; belediyelerin en teknik konularının başında olması gerek diye düşünüyorum yoksa hangi ırmağın ya da denizin kenarını imara açıp da birilerine pazarlayayım düşüncesi eskilerde kalmış bir uyanıklık, o da geçmişte kaldı.Çok şükür ki şimdilerde yok.
n
n Denizin,ırmağın ve de tüm doğanın havasını temiz temiz alabilmemiz dileğiyle...
n