n

n

n

n

n

n

n Bafra, ülkenin en büyük ovalarından birine sahip…

n

n Bafra Ovası sadece Türkiye’nin değil, dünya tarımı için de oldukça büyük beklentileri barındırıyor bünyesinde…

n

n Oldukça uzun bir süre ilçe ekonomisine yön veren tütün üretiminde geçmiş yıllarda uygulanan kota, sonrasında üreticinin yeni arayışlar içine girmesine vesile oldu.

n

n Bunların başında da Bafra karpuzu geliyor.

n

n İlçede 10 dekar alanda, yaklaşık 60 ton karpuz üretimi sağlanıyor.

n

n Bu azımsanmayacak bir rakam.

n

n Kısa sürede ülke tarım piyasasında bir marka olmayı başaran Bafra karpuzu, erken kesim cehaleti yüzünden bir süre sıkıntı yaşasa da, öğrendiğimize göre bu sorun artık yok.

n

n Bafra karpuzu kaybetmiş olduğu kalitesini, tadını ve tüketici güvenini son 3-4 yıl içerisinde yeniden kazanmaya başladığı görülmekte.

n

n Bunda en etkili izlenen yolların başında iyi tarım uygulamaları çerçevesinde kontrollü üretim yani tohum seçimi ile birlikte bilinçli gübreleme, bilinçli olarak bitkinin beslenmesi, zirai mücadelenin ve hasadın zamanında yapılması gelmektedir.

n

n Düne kadar Diyarbakır karpuzu en önemli rakip olarak görülse de, Bafra karpuzu için bu artık altı çizilesi bir sorun değil.

n

n Elbette bu durum hiç sorun yok anlamına gelmemeli.

n

n Üreticinin en büyük sorunu gübre, ilaç gibi temel ihtiyaçların maliyetlerinin yüksek oluşu.

n

n Karpuz üreticisinin bir diğer sorunu ise; çalıştıracak kalifiye eleman bulamaması.

n

n Çiftçi pahalıya üretip ucuza satıyor!

n

n Tarımsal üretimde kullanılan mazot, gübre ve zirai mücadele girdilerinin yüksek oluşu, pahalıya üretip ucuza satması ile birlikte ürettikçe batan bir çiftçi modeliyle karşılaşıyoruz. Sebepler bununla da sınırlı değil. Üretim planlaması yapılmadığından arz talep dengesizliği yüzünden pazara indirilen ürünün para etmeyişini de gözardı etmemek lazım. Yani isteyen istediği kadar ürün üretmemeli böylesine keyfi üretimin önlenmesi için şeker pancarında olduğu gibi yazlık ve kışlık sebze üretimine de kota getirilmeli.

n

n Üretmeden ürünün fiyatı belirlenmeli bu da ancak sözleşmeli üretimle mümkün. Bu yıl az da olsa bölgemizde bazı çiftçilerin kaypa yani kırmızı salçalık biber ürünü için organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren bir salça fabrikasıyla sözleşme imzalamışlar. Bu ilk adımı başlatan Bafra Sebze Üreticileri Birliği de ovada üretilen bazı ürünler için sözleşmeli üretim yapılması yolunda alıcı firmalarla flört halinde olduklarını da yazılı ve görsel basından da duyuyoruz. Üretim ve pazarlama konularında mevcut birlik yasalarının müsait olmayışı ve birçok konuda üretici birliklerinin başarılı olmayışı ve üreticinin beklentilerine tam anlamıyla yarar sağlamadıkları için de cazibesini yitiren üretici birliklerinde her geçen gün aktif üye sayısı azalıyor. Tarım Bakanlığı, üretici birlikleri yasasını yeniden gözden geçirerek eli kolu bağlı olan birliklerin işlerliğini ve yetkilerini genişletmelidir.

n

n Devlet laboratuvarında tahliller pahalı

n

n Bu yıl toprak tahlili devlet laboratuvarında 40 lira, ancak Çarşamba Ziraat Odası tarafından kurulan toprak, su ve yaprak analizi laboratuvarında ise bu fiyat 25 liradan yapılması ize Bafra Ovası’ndan yaklaşık 2 bin üretici toprağını Çarşamba Ziraat Odası’nda yaptırdı.

n

n Piyasaya yeni yeni sürülen ve halk deyimiyle kara taygan yani 5-6 kiloluk kara karpuz çeşidinin tüketici tarafından tercih ediyor olması Bafra ve Çarşamba ovalarında geniş alanlarda üretilmeye başladığını görebiliyoruz. Bu karpuzların ince kabuk oluşu aroması, şeker oranının yüksek olması en önemlisi de 2-3 kişilik bir ailenin sofrasında kesildiğinde aile bireyleri tarafından bir kerede bitirilmesi de taleplerin artmasına neden oluyor. Bafra Ovası’nda bu yıl 10 bin dönüm kavun, 20 bin dönüm karpuz ekimi gerçekleşti.

n

n Para kazanma hırsıyla geçmişte yapılan hataları bugün yapmadığımız sürece uzun yıllar önce kaybettiğimiz, yeni yeni kazanmaya başladığımız tüccar ve tüketicinin güvenini kaybetmemek için hata yapmamalı, yaptırılmamalı…

n

n Bu Bafra’nın vicdan borcudur.

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n