Gönül insanı sevgili Hasan Devran’ın çoğu kez gözyaşları eşlindeki anlatımıyla tanıdık onu ilk olarak.
İdealin,sevginin,vatan aşkının mesleki duruşun timsaliymiş haberimiz oldu.
Doğduğu hatta doyduğu topraklara sırtını dönenlerin aksine, tanımadığı yerlere bile yardım eli uzatırken kriterinin Bayrağın dalgalandığı yer olacak kadar alçak gönüllüymüş öğrendik.
Yaşanılan dönemde herkesin gitmemek uğruna mesleğinden olduğu coğrafyaya seve seve giderek, samanlığı okul yapacak kadar meslek aşığıymış duyduk. Duygulandık.
Hiç tanımadığın bir eli saygı ve vefa ile öpmek için gönül uçuşurmuş aşina olduk.
Sevgili Hasan abimizin (Davran),Nerdeyse bütün Bafra için sadece bir okul olmanın ötesine geçen Bafra Lisesi’nin aynı zamanda o dönemlerde Okul Aile Birliği Başkanlığını yürüttüğü dönemlerde çehresini değiştirmek adına verdiği yoğun gayret esnasında duyduk ilk olarak adını.
Liseye kazandırılan konferans salonuna yaptığı maddi yardımla tanıdık onu.
Mezun ettiği bir çok ismin oralı olmadığı bir süreçte hem de.
Emekli Öğretmen Hüseyin Hüsnü Tekışık’tan bahsediyoruz.
1928 yılında Şebinkarahisar’da doğan Hüsnü Hoca İlkokulu ve ortaokulu Şebinkarahisar’da bitirdi. 1948’de Sivas Öğretmen Okulundan mezun oldu. Bingöl ün Karlıova ilçesinde altı yıl öğretmenlik ve idarecilik yaptı.
Bu görevde Millî Eğitim Bakanlığınca üstün başarılı sayıldı. 1959 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Pedagoji Bölümünü bitirdi. Millî Eğitim Bakanlığında çalıştı. Sivas ve Ankara’da ilköğretim müfettişliği yaptı. 1975 yılında emekli oldu.
Emekli olduktan sonra Çağdaş Eğitim dergisini çıkarmaya başladı. Tekışık, Çağdaş Eğitim dergisinde eğitim, öğretmenlik mesleği, millî eğitimin sorunları ve çözüm önerileri konusunda 350 den çok makale yazdı.
Meslek ve emeklilik hayatında 86 öğretmen meslek kitabı ve okul kitabı yazdı, yayımladı.
Kitaplardan elde ettiği maddî imkânlarla: Hakkâri’den Edirne’ye kadar 13 ilde 17 okul, 1 kültür merkezi, 1 halk eğitim merkezi, 1 rehberlik araştırma merkezi ve 1 öğretmen evi yaptırıp Millî Eğitim Bakanlığına bağışladı. Kendi özel koleksiyonunda bulunan 191 cildi yazma, 384 cildi Osmanlıca ve Arapça, toplam 575 cilt kıymetli eseri de Millî Kütüphaneye bağışladı. Ankara da Tekışık Eğitim Araştırma Geliştirme Vakfını kurdu. Vakfın 50 eğitimci profesör ve emekli bürokrattan oluşan Bilim Kurulu, ulusal eğitim sempozyumları düzenlemektedir.
Hayatını anlatan kısa kesitte fark edildiyse Bafra ile ilgili hiçbir detay yok.
Ve yukarıda bahsettiğimiz ana kadar da hiç gelmemiş Hüsnü Hoca Bafra’ya.
Söz konusu eğitim ve çocuk olduğunda sınır tanımayan bir yürek kendisi.
Hasan abinin bürosunda enfes çayı eşlinde yer yer göz yaşları ile beraber izlediğimiz hayatını anlatan Belgeselde kendi ifadesi ile belirttiği gibi;
Çocuklar her şeydir. Ülkenin geleceği onlardır. Bu memlekette, bu vatanı kurtarmak için 213 Şehitlik vardır. Onlar bu vatan için can veren insanlardır. Onlar bize ne diyor biliyor musunuz ?
“Ben bu vatanı kurtarmak için kefensiz yatıyorum. Ya siz ne yapıyorsunuz? ”