Her ne kadar kendisi bu konuda gereğinden fazla mütevazı olsa da, Bafra’nın özlenen geçmişi ile ilgili hatırı sayılır detaylarla bezenmiş anıları bizlerle paylaşan sevgili Recep Yılmaz’ın “Bafra’da eski Cumhuriyet Bayramları” başlıklı yazısını büyük bir haz ve iç çekişle okuduk.
Yazıda anlamak istenilen noktaların üstünde kalma ötesine geçemeyen, önyargı esaretindeki küçük bir grubun dışında, geniş bir kitle de aynı düşünce ekseninde.
Öyle ki yazıda anlatılan dönemin tek partili dönem olduğunu bile bilemeyecek kadar sığ düşünceler, partizanlık yapma basitliği içinde olsa da mükemmel bir paylaşımdı.
Tam da böylesi düşünceleri yok etmek için kutlanır Cumhuriyetin yıldönümleri kanımca.
Ki hepimizden farklı sesler çıksa da beraber bir bütünün parçası olduğumuzun altını çizer Cumhuriyet.
İlk yıllarındaki coşkunun biraz uzağında kalsa da, Bafra’da farklı yaşanır kutlamalar.
Gazipaşa’nın ev sahipliğinde.
Evet söz konusu kutlamalar üzerinde de durulması gerek. Farklılığı ve dokusuna dair.
Fakat Ermenek’teki maden kazası nedeniyle iptal edilmesinden sonra çok da anlam barındırmaz şu an için.
Gerçek yapılması gereken kazalar sonrası kutlamaların iptali midir, yoksa olası kazaların önüne geçmek midir yapılması gereken?
Cevabı belli.
Her etkinliğin, kutlamanın temelinde, gerçek mananın anlatılması gerek.
Güncel şarkıların peş peşe dile getirildiği bir platformda mananın anlatılması ne kadar sağlıklıdır?
Öyle ki Cumhuriyet tarihi kadar eski Bafra kutlamalarının geçmişe dair izleri bizlere bu noktada güçlü bir ışık sunmakta.
Örnek mi?
Buyurun.
1939 yılı Cumhuriyet Bayramı Kutlama Programı:
1. Bayram 28/10/939 Cumartesi günü öğleden sonra saat 13’te başlar. Resmi daireler ve müesseseler milli teşekküller ve bütün halk, dairelerini, müesseselerini, evlerini ve dükkanlarını bayraklar, yeşillikler ve diğer münasip şekillerde saat 13’e kadar tezyin etmiş bulunacaktır.
2. Bayramın başlangıcı saat 13’tc kereste fabrikasının birer saniye ara ile üç defa düdük çalması ile başlayacak ve o anda hükümet dairesindeki bayrak ile fabrika, müessesat ve milli teşekküller ve hususi yerlerdeki Türk bayrakları nizamnamesinde gösterilen ve mutat törenle aynı dakikada çekilecektir.
3. Bayramın başlamasını müteakip muayyen mevkilerdeki halk kürsülerinde hatipler tarafından Cumhuriyet ve inkılap hakkında söz söylenecektir.
4. Cumhuriyet Meydanı, Halkevi önü. Belediye ve Taşpetek meydanlarında davul-zuma ile milli oyunlar ve eğlenceler yapılacaktır.
- İkinci Gün -
1. Bayramın ikinci pazar günü saat 9’da hükümet işyarları Hükümet Konağı nda belediye mensupları belediyede, parti ve halk mensupları Halkevi nde, ticaret ve esnaf cemiyetleri Ticaret ve Sanayi Odası’nda, orta ve ilkokullar Merkez ve Gazi okulları arasındaki alanda toplanacaklardır.
Bütün kurumlar saat 9,5’te Cumhuriyet Alanı’ndaki krokide gösterilen yerlerini almış bulunacaklardır.
2. Tam saat 9,5’te devlet adına Hükümet Konağı’ndaki Kaymakamlık Makamında kanuni tören yapılacaktır.
3. Kaymakamlık Makamında (ilişik sıra programı mucibince) kanuni tören bittikten sonra Kaymakam ve en büyük askeri komutan ve C.H.P. Başkanı Cumhuriyet Alanı’na giderek krokiye göre yer almış olan gruplar ve halk kitlelerinin bayramını kutlayacaklar ve ondan sonra yerlerine geçeceklerdir.
4. Kaymakam ve en büyük askeri komutan yerlerine geçtikten sonra bando İstiklal Marşı’nı çalacaktır.
5. İstiklal Marşı’nı müteakip hükümet ve parti adına söz söylenecek ve okul talebeleri şiir okuyacaklardır.
6. Söylev ve şiirler bittikten sonra aşağıdaki sırayı takiben resmi geçit yapılacaktır. Sırasıyla, jandarma ve orman muhafaza kıtası, mektepliler, spor kulüpleri, esnaf cemiyetleri ve atlılar.
7. Tanzim edilen hususi program dahilinde saat 20’de fener alayı yapılacaktır.
8. Alandaki tertibatın alınmasına ve krokide gösterilen yerlerin işgal ve intizamının teminine Maarif Memuru ve Emniyet Komiseri memur edilmiştir.
- Üçüncü Gün -
1. Cumhuriyet Alanı’nda, belediye önünde, Gazipaşa Mahallesi’nde. Taşpetek Meydanı’ndaki eğlencelere devam edilecek, bando ve davul-zuma çalınacak milli oyunlar tertip edilerek şenlikler yapılacaktır.
2. Halk kürsülerinde ayrılan hatipler söylevlerine devam edecektir.
3. Bu günün akşamı saat 20’de sinema binasında Halkevi tarafından umuma bir müsamere verilecektir.
4. Bütün bayram günlerinde Halkevi hoparlörü ile neşriyat yapılacaktır.
Yeterli sanırım…