VALS tüketicilerin demografik, psikografik özellikleri ve Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi model göz önünde bulundurularak hazırlanmıştır. Modelde kişiler içe veya dışa dönük olmalarına göre iki grup altında toplanmıştır. VALS modelinin pazarlama açısından çok faydalı olmaması nedeniyle daha sonra VALS 2 modeli geliştirilmiştir.
Geliştirilen VALS ölçeği içinde sekiz yaşam biçimi grubu belirlenmiştir.Bu gruplar 170 ürün kategorisinde bireylerin tüketim modelleri araştırılarak meydana getirilmiştir. VALS 2 grupları iki faktöre göre hazırlanmıştır. Bu faktörler, tüketicinin kaynakları ve kişisel yönelimidir. Kaynaklar gelir, eğitim, kendine güven, sağlık, satın alma isteği, zeka ve sahip olunan enerji seviyesinden oluşur.
Kişisel yönelimi ise prensip, statü ve faaliyet uyumunda oluşur. VALS 2 modelinde tüketicilerin kişiliklerini tamamlayan ürünleri satın aldıkları varsayımı temel alınmış ve finansal kaynaklarına göre iki gruba ayrılmışlardır. Yüksek finansal kaynaklara sahip olan grupta gerçekleştirenler, hayatından memnun olanlar, başarılılar ve deneyenler vardır. Modele göre prensip oryantasyonlu tüketicilerin ideallerine göre, başarı oryantasyonluların etrafındakilere başarılarını gösterme ve hareket oryantasyonluların ise sosyal ve fiziksel aktivite, risk alma ve çeşit arama davranışı motivasyonları ile hareket ettikleri görülmektedir.
Gerçekleştirenlerin aktif ve girişimci kişiler oldukları, gelişmiş zevklerinin bulundukları ve niş ürünleri satın aldıkları kabul edilmektedir. Halinden memnun olanların ise orta yaşlarda hayatlarından memnun olan kişiler oldukları, sağlam ve fonksiyonel ürünleri tercih ettikleri kabul edilmektedir. Başarılılar ise başarılı profesyonellerdir ve prestijli ürünleri tercih etmektedirler. Deneyenler grubunda yer alanların genç, enerjik, dinamik ve isyankar kişiler oldukları giyim, müzik, etnik yemekler ve teknik ürünlere özel ilgi gösterdikleri kabul edilmektedir. Düşük kaynaklara sahip ikinci grupta ise inananlar, mücadele edenler, yapanlar ve çabalayanlar bulunmaktadır. İnananların muhafazakar ve geleneksel oldukları ve daha önceden bildikleri ürünleri tercih ettikleri kabul edilmektedir.
VALS modelinde hayatından memnun olanların ve inananların prensip oryantasyonlu tüketiciler oldukları ve ürün satın alırken başkalarından ziyade kendi kişisel inanç ve tutumlarına göre satın aldıkları bilinmektedir. Bu tüketicilerin düşük seviyede kendini gözlemleyen tüketiciler oldukları yani satın alma ve tüketim faaliyetlerini etrafa karşı nasıl göründüğüne, diğerlerinin ne düşüneceğine pek fazla dikkat etmeyen ve önem vermeyen tüketicilerdir. Öte yandan başarılılar ve çabalayanlar temel olarak statü oryantasyonludurlar ve başkalarının inanç ve düşüncelerinden oldukça etkilenirler. Doğal olarak yüksek seviyede kendini gözlemleyen tüketicilerdir. Blendax reklamlarında yolda yürüyen bir bayan ve bu bayanın saçlarına dönüp bakanların gösterilmesi yüksek seviyeli kendini gözlemlememe ile ilgilidir.