Pazarlama, işletmenin en önemli fonksiyonlarından bir tanesidir. Pazarlama, işletmenin gelir getiren fonksiyonudur ve işletmenin varlığını sürdürebilme amacını yerine getirebilmesi için olmazsa olmazlardandır.
Pazarlama karmasının 4 bileşeni vardır. Bunlar; ürün, fiyat, tutundurma ve dağıtım. Pazarlama karmasının bileşenlerinden birisi olan tutundurma bileşeni marka ile hedef kitlemiz arasındaki ilişkiyi kurmayı, ilişkinin uzun süreli olmasını ve markamızı hedef kitlemiz nazarında doğru şekilde ifade edebilmemizi ve kendimizi doğru konumlandırmamız için gerekli ve önemli bir fonksiyondur.
Tutundurma bileşeni içerisinde de 5 temel alt bileşen vardır. Bunlar reklam, halkla ilişkiler, satış geliştirme, kişisel satış ve doğrudan pazarlama.
Fuar, fuar ve sergiler üreticilere yeni ürünlerini tanıtmak, potansiyel müşterilerle yüz yüze ilişki kurmak olanağını sağlar. Eskiden fuar ve sergiler, kısıtlı konularda düzenlenirken günümüzde her konuda düzenlenmektedir.
Bu bağlamda fuarlar markaların kendilerini ifade etmek için kullandıkları enstrümanlardan birisidir. Bu enstrümanı doğru şekilde kullanan işletmeler, rakiplerinden bir adım öne geçer ve işletmenin temel amaçlarından birisi olan kârlılık amacını gerçekleştirmek için de çaba sarfetmiş olur.
Samsun’da bugün kapılarını açacak olan fuar merkezi de bu manada çok önemli bir amaca hizmet etmiş olacak. Uzun yıllardan sonra büyük bir organizasyon olan Samsun Auto Show ile kapılarını yeniden açacak fuar merkezi Samsun’a ve kent ekonomisine çok faydalı işler yapacağına inanıyorum.
İstanbul Beylikdüzü TÜYAP ilk başladığı zaman fuar kavramı ülkemiz için yeni bir kavram olmakla birlikte bugün gelinen noktada İstanbul fuarların en önemli merkezlerinden birisi haline geldi. Düzenlenen fuar sayısının artması ile kente gelen ziyaretçi sayısı artacak ve bunun doğal bir sonucu olarak da kent ekonomisi canlanacaktır. Başta kentte faaliyetlerini sürdürmekte olan oteller olmak üzere kent ekonomisi bu gelişmeden olumlu şekilde etkilenecektir. Bu şekilde Samsun’un tanıtımı için de ciddi mesafeler kat edilmiş olunacak ve kentimiz de ülke gündeminde olumlu şekilde yer alacak ve düzenlenen kongre ve fuar sayısının artması ile de kente gelecek olan yatırımcı sayısı da artacaktır.
TÜYAP, farklı kentlerde profesyonel yönetim tarzı ile elde ettiği başarılara Samsun’u da ekleyecek ve bu sayede de Samsun’a çok önemli katkılar sağlayacaktır.
Samsun’da faaliyetlerini sürdürmekte olan işletmelerin de fuara sahip çıkması ve başta mobilya sektörü olmak üzere birçok sektörün temsilcisi biraraya gelerek kentimizde fuarlar düzenlemeli ve kente yerli ve yabancı çok sayıda yatırımcı/işletme getirilerek Samsun’un hem iç hem dış ticaret hacmi artırılmalıdır. Fuarlarla ilgili olarak başta KOSGEB olmak üzere Ekonomi Bakanlığı gibi kurum ve kuruluşlar da destek vermektedir. İşletmelerimizin bu destekleri kullanarak ciddi başarılara imza atacaklarını düşünüyorum.
TÜYAP’a kentimize hoş geldiniz diyor ve Samsun’da düzenlenecek fuar sayısının artmasını ve bugün başlayacak olan Samsun Autoshow fuarını düzenleyen Samsun Otomobil Yetkili Satıcıları Derneği’ne (SOYS) bu güzel aktiviteyi gerçekleştirdiği için çok teşekkür ediyor ve fuarın kentimize kazandırılmasında emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.