Turizm bir başka deyişle bacasız sanayi, ülkemiz ve özelinde de Samsun açısından son derece önemli bir unsur.

Turizm ülkemizde sadece kum, deniz ve güneş olarak algılanmakla birlikte bugün artık turizm denildiğinde sadece kum, deniz ve güneş algılanmamakta doğa turizmi, kültür turizmi, sağlık turizmi gibi birçok alan bu alanda akla gelmektedir.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, 2015 yılının ocak- şubat döneminde gelen yabancı ziyaretçi sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre %5,41 oranında artarak 2 milyon 634 bin 284 kişiye ulaştı. Şubat ayına bakıldığında %2,30 oranında artış söz konusu.
2015 yılı ocak- şubat döneminde ülkemize gelen yabancı ziyaretçilerin en çok giriş yaptıkları sınır kapılarının bağlı olduğu iller sıralamasında ilk 5 il şu şekildedir;
• İstanbul
• Edirne
• Antalya
• Artvin
• Kilis
Turist sayısında ilk iki aylık rakamlara göre önde olan ilk 15 ülke arasında artış hızı bakımından G.Kore geçen yıla göre %15,42’lik artışla en önde geliyor ve bu ülkeyi Almanya %13,07 ve Bulgaristan %12,53’lük artışla takip ediyor.
Türkiye’ye turist gönderen ilk 15 ülke arasında en büyük düşüş Rusya Federasyonu pazarında yaşandı %-26,59’luk düşüşle bu ülkeyi sırasıyla Yunanistan %-8,56 ve Ukrayna %-5,41’lik düşüşle izlediler.
Bu çerçevede düşünüldüğünde Samsun son derece önemli bir yere sahip. Özelikle lojistik olarak son derece önemli bir yerde olması hasebi ile Samsun turizm sektöründen daha fazla pay almakta ve küresel ısınmanın da artması ile birlikte bu pay giderek artacaktır.
Bu bağlamda 28 Nisan 2015 Salı saat 13.00’da Ondokuz Mayıs Üniversitesi Şevket Aşçı Turizm Fakültesi Hanife Aşçı Konferans salonunda Turizmin Geliştirilmesinde Yeni Yaklaşımlar isimli bir panel düzenlenecek.
Panele Prof. Dr. Hüseyin Rıdvan YURTSEVEN, SlowFoodYağmur Böreği Convivium Lideri Ayfer YAVİ, Cittaslow Türkiye Teknik Koordinatörü Kamuran Bülent KÖSTEM, Detay Anatolia Yayıncılık Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin YILDIRIM katılacak.
Panelde turizm kavramı bilimsel olarak tartışılmanın yanı sıra Samsun’un turizmine katkı bağlamında da önemli katkılar sağlayacak.