Son yıllarda üzerinde en fazla düşünülüp tartışılması gereken konulardan biri eğitimin yeterince milli olmayışı sanırım.
Kaldı ki biz ucuz ve gereksizlikler üzerine yarıştırırız çenemizi!..
Oysa her şeyi yetkililerden beklemenin yanında kendi evimizin önünü süpürme alışkanlığımızı yeniden kazanmak zorundayız.
Her ne iş yapıyorsak, hakkını vermek.
Demem o ki, mesai saatinin bitişini iple çekmemek,
Toplumun sana yüklediği görevi layıkıyla yerine getirmek – ötesine geçmek…
Millet olarak umutsuzluğun derin bataklığına saplandığımızda, birileri çıkar umut olur.
Kötü başladığınız bir günü güzel kılan bir haber, özellikle sizin memleketinizle ilgili, sizin insanınıza aitse değme müjdeler tutamaz ya yerini, Dilek öğretmenin kalbimize ve hatta gururumuza uçurduğu selam işte öyleydi.
Varkey Gems Vakfı nın düzenlediği Küresel Öğretmen Ödülü ne aday gösterilen dünyanın en iyi 50 öğretmeni arasına giren Öğretmen Dilek Livaneli.
Mustafa Kemal’in “Öğretmenler her fırsattan istifade ederek halka koşmalı, halk ile beraber olmalı ve halk, öğretmenin çocuğa yalnız alfabe okutur bir varlıktan ibaret olmayacağını anlamalıdır.” İfadesini özümseyen sayılı eğitim neferlerinden biri.
Sayılı çünkü, mayasında her şeyden önce özveri ve azmin olması gereken öğretmenliği müfredatın kalın hatlı çizgilerinden ibaret sanan ve sadece işini! Yapan çok örnek var maalesef.
2008 yılından bugüne kadar Çarşambamızın Kumköy’ünde görev yapan Bafralı Dilek Livaneli, yaptıkları ile biraz da kendimizi sorgulamamıza neden oldu.
Dilek Livaneli kadın başıyla! Bu güne kadar; görev yaptığı köy okulunun iç donanımı ve fiziki şartlarını tamamen yeniledi.
Hazırladığı sosyal içerikli projelerle 14 öğrencisine birçok ilk yaşattı.
Öğrencilerini; opera, tiyatro ve sinemaya götürüp, buz pateni pistinde paten yaptırdı.
Öğrenci velilerine İlçe Halk Eğitim desteği ile halk eğitimi kursları açtı.
Kendisinin şahsi girişimleri sonucunda, Samsun Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü sanatçıları Kumköy’e gidip konser verdi.
30 köylü kadını hayatlarında ilk kez operaya götürdü.
Sadece öğrenciler için değil, öğrenci anneleri için de projeler üreterek İŞKUR ve Kaymakamlık destekli sayacılık kursuyla 20 kadına eğitim verildi.
Dilek öğretmen, bütün bunları müfredatta olmamasına rağmen gerçekleştirdi.
Üstelik bir köy imkanlarıyla..
Gazete sayfalarını, web sitelerini, TV bültenlerini “Acaba bugün bölgemizle ilgili ne gibi kötü haber var “ korkusu ile ziyaret eder olduğumuz anda, gururlanmamıza vesile olan idealist çalıkuşu kalbi bir teşekkürü hak etmiyor mu sizce de?
Anadolu Samsunlular Federasyonu (SAMDEF), hemşehricilik duruşunu farklı açılardan gösterdi.
Darısı sessizliğe bürünen başkalarının başına.
Yaşadığı coğrafyayı güzel kılmak adına elini taşın altına koyan, tüm yürekler iyi ki varlar aslında.
Ya olmasalardı.
Ortalığın bunca gereksiz bedenle alabildiğince talan edildiği bu günlerde özellikle…