G4 Seviyesindeki Fırtına Dünya’yı Etkisi Altına Alıyor
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA), 31 Mayıs akşam saatlerinde Güneş'te 8,2 büyüklüğünde ciddi bir koronal kütle atımı (CME) meydana geldiğini duyurdu. Bu güçlü patlama sonucu oluşan ve saniyede yaklaşık 1000 kilometre hızla ilerleyen G4 kategorisindeki jeomanyetik fırtınanın, 1-2 Haziran tarihlerinde Dünya'nın manyetosferine ulaşarak çeşitli etkiler yaratması bekleniyor.
Kutup Işıkları Türkiye Semalarında Görülebilir
Jeomanyetik fırtınalar genellikle kutup bölgelerinde görülen kuzey ışıklarını daha düşük enlemlere kadar taşıyabiliyor. Hava olaylarıyla ilgili sosyal medya platformu Hava Forum, söz konusu G4 düzeyindeki patlamanın etkisiyle İstanbul’da bile kuzey ışıklarının izlenebileceğine dikkat çekti. Açıklamada, "G4 seviyesindeki patlama İstanbul'da bile kırmızı/mor tonlarında aurora izlenmesine sebep olabilir" ifadelerine yer verildi. Bilim insanlarının bu doğa olayını yakından izlemeye devam ettiği de belirtildi.
Elektrik, Uydu ve İletişim Sistemleri Tehlike Altında
Uzman tahminlerine göre, koronal kütle atımı sonucu oluşan etkiler 1 Haziran gece saatlerinde başlayabilir. Jeomanyetik aktivitenin G3 (Güçlü) düzeyden G4 (Şiddetli) seviyeye çıkması, özellikle 2 Haziran günü muhtemel görünüyor. Bu durum; elektrik şebekelerinde ani voltaj değişimleri, GPS cihazlarında sapmalar, uydu iletişim sistemlerinde kopmalar ve yüksek frekanslı telsiz/radyo yayınlarında kesintilere yol açabilir.
NASA'dan Henüz Resmi Açıklama Gelmedi
Öte yandan, NASA’nın Güneş gözlem birimi Solar Dynamics Observatory (SDO) başta olmak üzere ilgili birimlerden şu ana kadar patlamaya dair resmi bir açıklama yapılmış değil. Ancak bilim dünyası gelişmeleri anbean izliyor.
G4 seviyesindeki bu jeomanyetik olayın, teknolojik altyapılar üzerindeki olası etkileri kadar, görsel bir şölen niteliğindeki aurora görüntüleriyle de dikkat çekmesi bekleniyor.