AK Parti Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt, Samsun Büyükşehir Belediyesi, OMÜ Teknopark, Samsun TSO, Çarşamba TSO, Bafra TSO, Samsun Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Samsun Medikal Sanayi Kümelenme Derneği ve Sağlık Endüstrisi İşverenler Sendikası ortaklığında kurulan "Mediclust" markasıyla Samsun'un hem medikal sektöründeki yerinde ciddi ivme kazanacağını ifade etti.

SAMSUN'UN DİNAMİZMİ VAR

Şimdiye kadar medikal sanayisinde sistemin özel sektör eliyle işlediğini belirten Kurt, ''Bu farklı bir model olacak. Büyüklü küçüklü firmalar kendi pazarlama ağlarını kurup bir şekilde satabildikleri kadar mal satıyorlardı. Ama Mediclust başlı başına pazarlama şirketi olacak. Medikal sektörü şirket sayesinde tabana yayılabilecek. Orta ve küçük ölçeli işletmelerin, hatta sadece Samsun değil, çevre illerde ufak bir işletmenin ürettikleri Avrupa'nın bir ülkesine gitme fırsatı yakalayacak. Üretimi tabana yayıp, tek başına ihracat kapısını aralayamayacak olanlara bu kapıyı aralayacak. Aynı zamanda Sağlık Bakanlığı'nın da yapacağı alımlar da bir güç olacak. Büyük bir firma, bir sürü kişiyi temsil ediyor ve kapasitesi çok yüksek. Kamu şirketi olmasının da avantajları var. Kamu-özel ortaklığı içerisinde esnaf, ticaret ve sanayi odalarına kadar birçok paydaş var. Samsun'da toplam medikal üretiminin arttırılması noktasında çok ciddi katkı sağlayacak. Bu firma sayesinde pazarlama ihtiyaçları olan küçük ve orta ölçekli işletmelere de ciddi katkı sağlayarak yeni firmaların doğuşuna da neden olacak. İnsanlar sadece üretimiyle ilgilenecek, pazarlama ve satış boyutunu bu firma yönlendirecek. Ayrıca uluslararası fuarlara katılma konusunda büyük firmaların avantajları varken, küçük ölçekli üretici avantajlı değildi. Mediclust onlar adına bu fuarlara katılma ve yenilikleri takip edebilecek. Ciddi hacimleri yakalabilecek kapasitesiyle her yıl üzerine yüzde 20 koyabilecek yapısı var. Büyükşehir Belediye Başkanımıza taşın altına elini koyduğu için tebrik etmek gerekir. Bu bir risk aynı zamanda çünkü yepyeni bir alan. Ama Samsun'un insan kaynağı ve dinamizmi var, bunu çok avantajlı bir pozisyona getirebileceğiz" ifadelerini kullandı.

ŞEHİR İHRACATI GELİŞECEK

Türkiye'nin savunma ve medikal sanayisine ilgisi olduğunu kaydeden Kurt, ''Şehir olarak ne kadar sahiplenirsek, üretici ve yatırımcılar bu alana ne kadar yönelirse başarı ortaya çıkacak. Şu anda Samsun'da ihracatta otomotiv sektörü birinci sırada. İkinci sırada da makine var. Aslında Samsun, ihracatta Türkiye ortalamasının altında görünüyor ama katma değeri yüksek, kaliteli ürünler ihraç ediyoruz. Bunların yanında medikal sektörü dinamo etkisi yaratacak. Önümüzdeki 5 yılın sonunda toplam hacim olarak şu andakinin 3-4 katına ulaşacak. Büyük çoğunluğu da bu firmayla gerçekleşecek. Samsun'un artan bir ihracat hacmi var. Bu firmayla daha da artacak" dedi.

Zerrin SOMUNCU