Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç, 1 Eylül'de başlayan 2015-2016 fındık ihracat döneminde, 8 aylık sürenin geride kaldığını ifade etti. İlk aylarda oldukça iyi olan fındık ihracatının son aylarda azaldığına dikkati çeken Sevinç, "31 Ağustos 2016'ta sona erecek dönem sonunda 280 bin ton iç fındık ihracatı yapılması bekleniyordu ancak bu beklenti ve tahminlerimiz yaşanan gelişmelerin ardından değişti" dedi.

CİDDİ DÜŞÜŞ YAŞANDI
Sevinç, yeni ihracat beklentilerinin yaklaşık 240 bin ton olduğunu belirterek, "Bunda hiç kuşkusuz iç piyasamızda yaşanan fiyat belirsizliği ve Avrupalı alıcıların Gürcistan gibi ülkelere yönelmesi etkili oldu. Bundan dolayı özellikle mart ve nisan ayında bir önceki aylara oranla ciddi düşüş yaşandı. Kimse böyle bir düşüşü beklemiyordu ancak yaşananlar ortada" diye konuştu.

İNŞALLAH YANILIRIZ
2015-2016 fındık ihracat döneminde yaklaşık 280 bin ton iç fındık ihraç edilmesi yönündeki beklenti ve tahminlerin son aylarda azalan ihracatla 240 bin tona kadar düştüğünü kaydeden Sevinç, "Türkiye 2014-2015 ihracat döneminde ise 217 bin 500 ton fındık ihracat etmiş, karşılığında ise yaklaşık 2,9 milyar dolar döviz elde etmişti. İnşallah beklentilerimizde yanılırız ve ihracat yaz döneminde hızlanır." ifadesini kullandı.