Medicana Samsun Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Kader Apaydın, çocukların yaz aylarını sağlıklı geçirebilmeleri için anne babaların dikkat etmesi gereken hususlar konusunda faydalı bilgiler aktardı.

Yaz aylarında çocukları bekleyen tehlikeler

Uzm. Dr. Kader Apaydın, yaz aylarında en fazla ishal, güneş çarpması, deri hastalıkları ve sıvı kayıplarına bağlı hastalıkların, çocukların sağlığını tehdit ettiğini belirterek, 'Ayrıca çocukların park ve bahçe gibi açık alanlarda daha çok zaman geçirmesi; böcek sokmalarını, oynarken düşme, çarpma gibi kazaları ve burun kanamalarını beraberinde getirmektedir. Havuz ve deniz mevsiminin açılması ile göz ve kulak enfeksiyonlarında da artış yaşanmaktadır' dedi.

Sıcak hava deri döküntülerine neden olabilir

Sıcak ve nemli havanın, döküntülerin artmasına yol açtığını ifade eden Uzm. Dr. Apaydın, 'İsilik, ter bezlerinin tıkanması sonucu oluşur. Kaşıntı sonucunda deride tahribat oluşursa enfeksiyonda tabloya eklenebilmektedir. İsiliği önlemek için sık banyo yapılması, pamuklu giysiler giyilmesi ve derinin mümkün olduğunca hava alması gereklidir' dedi. Uzm. Dr. Kader Apaydın, konuyla ilgili şu bilgileri aktardı:

Bebeğinizin konforu için pişiği önleyin

'Pişik, bebeklerde en sık görülen deri hastalıklarından birisidir. Pişikler, bebeğin bez kullandığı dönem boyunca tekrarlayabilir, yazın sıcak ve nemin etkisi ile görülme sıklığı artabilir. Bunun için bebeğin bezi sık sık değiştirilmeli, mümkünse altı ılık suyla durulanmalıdır. Özellikle bebek cildinin hassas olduğu ilk aylarda ıslak mendil alt temizliğinde kullanılmamalıdır. Her bez değişimi sonrası çinko oksit içeren pişik koruyucu kremlerin kullanılması pişiklerin önlenmesinde faydalı olacaktır.

İshaller ölümcül olabilir

Yazın ishale yol açan nedenlerin başında enfeksiyonlar gelmektedir. İshaller en sık 0-5 yaş grubunda görülmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde ilk 2 yaştaki ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Hafif ishal vakalarında tedavi evde yapılabilir. Bu durumda anne sütü alan bebekler emzirmeye devam edilmelidir. Orta ağırlıkta ishal vakalarında hastanede ağız yolu ile sıvı tedavisine başlanmaktadır (elektrolit solüsyonları). Ağır ishal vakalarında hastaya hastaneye yatırılarak damar yolu ile sıvı tedavisi uygulanmalıdır. Dışkıda kan ve iltihap hücreleri varlığında veya ishalin 7 günde düzelmemesi durumunda dışkı kültürü alınmalı ve gerekiyorsa antibiyotik tedavisi başlanmalıdır.

Kızarıklık 1. derece yanık olabilir

Çocuk açık tenli, sarışın veya kızıl saçlı, renkli gözlü, çilli ise güneş yanıklarına karşı daha hassas olabilir. Uzun süre güneşe maruz kalındığında ciltte önce kızarıklık oluşur, birinci derece yanık olarak adlandırılır. Daha uzun süreli hasarlarda cilt üzerinde su dolu kabarcıklar izlenmektedir. Bu durum da ikinci derece yanık olarak teşhis edilip, müdahalesi bu doğrultuda yapılmalıdır.

Çocuğunuz gölgede bile yanabilir

  • Çocuklar, güneş ışınlarının en yoğun geldiği 11:00- 16:00 saatleri arasında güneşe çıkartılmamalıdır.
  • Çocuklara açık renk, pamuklu kumaştan, bol giysiler giydirilmeli ve başına geniş siperlikli şapka takılmalıdır.
  • Güneşe çıkmadan en az 20 dakika önce güneş koruyucu faktörü (SPF) 30'dan yüksek olan (açık tenli çocuklar ve bebekler için koruma faktörü 50'nin üzerinde olmalı) koruyucu losyon sürülmeli ve 3-4 saat ara ile tekrar edilmelidir.
  • Çocuk gölgede bile olsa kum ve denizden ya da havuzdan yansıyan ışınlardan etkilenip yanabileceği unutulmamalıdır.
  • Çocukların gözlerini güneşten korumak için UV korumalı güneş gözlüğü alınmalıdır.
  • Bronzlaşmak isteyen ergenler mutlaka koruyucu losyon kullanmalıdır. İlk gün güneşte 15-20 dakika kalmaları, daha sonra bu süreyi her gün 5 dakika artırmaları uygundur.

Rüzgarsız ve sıcak havada güneş çarpması riski yüksek

Küçük çocuklar güneşe ve sıcağa karşı daha hassas bir yapıya sahiptirler. Çok sıcak günler, terlemeyi zorlaştıran nemli hava, güneş ışınlarının en etkili olduğu öğle saatleri, rüzgarsız günler güneş çarpması riskini artırmaktadır.

Çocuğunuz eve halsiz geldiyse…

Ateş yükselmesi, halsizlik, baygınlık ve kusma güneş çarpmasının en önemli belirtileridir. Sıvı ve elektrolit kaybı sonucu meydana gelen güneş çarpması için öncelikle yapılması gerekenler, çocuğun ateşinin düşürülmesi ve kaybedilen sıvı ve elektrotların yerine konulmasıdır. Çocuğun ateşini düşürmek için ilk müdahale ılık su ile yapılmalıdır. Ilık suya sokulan çocuk ateşi düşürüldükten sonra mutlaka bir sağlık kurumuna götürülmelidir. Birinci derece güneş yanıklarında ise kızarıklık ve deride gerginlik hissi oluşur. Çocuklarda görülen bu tür yanmalarda ilk yapılması gereken çocuğu yine ılık suya sokulmak ve nemlendirici kremlerle derideki gerginlik hissini azaltmaktır. Hastanın ağrısı varsa doktoruna sormadan ağrı kesici kullanılmamalıdır. Çocuklar yaz aylarında bol sıvı gıdalar tüketmelidir. Yaz ayları meyve açısından zengindir. Özellikle karpuz, kavun gibi sulu meyveler tercih edilmelidir. Yemekler hafif yenmeli, çok ağır yemeklerden kaçınılmalıdır.

Güneş kremi seçimi çok önemli

Güneşin zararlı etkilerini azaltmanın en etkili yollarında biri de güneş koruyucu kremi kullanmaktır. Çocuklarda kullanılan kremlerin faktörünün 30'dan yüksek olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca kimyasal koruma içeren güneş kremleri yerine mekanik koruyucu içerenler tercih edilmelidir. Bunların dışında geniş kenarlıklı şapkalar ve ince kumaştan (penye veya tülbent) hazırlanmış bol bir giysi çocukların güneşten korunmalarına yardımcı olacaktır. Çocukken güneşe fazla maruz kalan ciltler hem daha erken yaşlanır, hem de cilt kanserine yakalanma riski artar.

Havuzlardaki bulaşıcı hastalık riskine dikkat!

Yazın çocuklar için havuzdan çok deniz tercih edilmelidir. Sağlık ve hijyen kurallarına uyulmayan havuzlar enfeksiyon hastalıklarının oluşumuna neden olur. Ayrıca fazla klorlanmış havuzlar ise çocuklarda deri, kulak ve göz gibi organların alerjik hastalıklara neden olabilir. Bu nedenlerle özellikle 4 yaşın altındaki çocukların havuza sokulmaması önerilmektedir. Temizliği iyi yapılmamış havuzda bulunan mikroplar ciltteki küçük bir çizikten girerek iltihaplı yaraların oluşmasına neden olur. İdrar yolları ve mantar enfeksiyonlarının yazın daha çok görülmesinin nedeni yine yeteri kadar temizlenmeyen havuzlardır. Havlu ve terlik gibi eşyaların ortak kullanımı da mantar enfeksiyonlarının hızla yayılmasına neden olmaktadır.

Böcek sokmalarında ilk müdahale

Isırılan bölgeye soğuk kompres ve buz uygulanmalı, iğne varsa cımbızla çekilerek değil bıçak sırtı ile sıyırarak uzaklaştırmaya çalışılmalıdır. Kaşıntıyı azaltmak için çeşitli pomatlar sürmenin yanı sıra ağızdan şurup da verilebilir. Eğer ağrı varsa şurup alınabilir. Arı sokmasında nadiren anafilaksi adı verilen şok tablosu gelişebilir ve acil müdahale gerektirebilmektedir."