İlkadım Belediyesi, Samsun Mübadele Derneği, Başbakanlık TİKA ve Kültür Turizm Bakanlığı paydaşları ile 3- 4 Aralık tarihlerinde iki gün boyunca süren Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Kongresi için Samsun'a gelen Kosova Cumhuriyeti Kamu Bakanı Mahir Yağcılar, eşi Şenay Yağcılar, Samsun Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Derneği Başkanı Akın Üner, Samsun Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Olcay Kınay Yanık ve beraberlerindeki heyet Başkan Tok'a teşekkür ziyaretinde bulundu.

'Yaptığınız önemli bir vazife'

İki gün boyunca 9 oturum ile noktalanan 46'ya yakın ulusal ve uluslararası akademisyen, bakan, belediye başkanları, parti genel başkan yardımcısı, yazar, yönetmen, ilgili vakıf dernek başkan ve yöneticilerin katıldığı kongreye destek ve katkılarından dolayı teşekkür eden Kosova Kamu Düzeni Bakanı Mahir Yağcılar, İlkadım Belediyesi'nin böyle bir kongrede işbirliği yapılmasını mübadil ve Balkan kültürünün yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli bir vazife olduğunu vurguladı.

Böyle önemli bir kongreye büyük destek sağlamasının örnek bir davranış olduğunu belirten Kosova Kamu Düzeni Bakanı Mahir Yağcılar, '10. Uluslararası Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Kongresi için bizleri İlkadım'da ağırlayan İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok'a ve ekibine teşekkür ediyorum. Bir belediye başkanının böylesi büyük bir kongreye destek vermesi bizleri onurlandırdı ve gururlandırdı. Kosova Türk toplumunu ve devletin temsilci olarak geldik. Katkımızı sunmaya çalıştık. 'Kosova Cumhuriyeti ile Türkiye'deki belediyelerle ne gibi çalışmalar yapabiliriz, hangi alanlarda çalışmalar yapılabiliriz' bunları değerlendirmeye ve konuşmaya geldik. Kosova yeni bir devlet olduğundan dolayı desteğe ihtiyacı vardı. O desteği Türkiye'den her zaman aldık. Bunun her zaman devam etmesi gerekiyor. Sizlerin kongreye verdiğiniz bu destek diğer bürokratlara örnek olacak türden. Bugün bizleri makamında ağırladığı için, Balkan kültürünün yaşatılması noktasında desteklerini esirgemediği için İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok'a teşekkür ediyorum" dedi.

Tok: "Kültürel çalışmalara önem veriyoruz"

İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok ise şunları söyledi: 'Akademik çalışmalar ışığında 10'uncusu düzenlenen Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Kongresi'nin mübadele, Balkan Türk kültürünün yaşatılması ve geleceğe aktarılması, ülkelerarası kültürel ilişki ve paylaşımların sağlanması konusunda önemli bir çalışma. Belediye olarak bu tür kongre, sempozyum ve akademik çalışmalara önem veriyoruz. Geçmişini unutan ve kültürel mirasını gelecek kuşaklara aktaramayan milletler varlıklarını kaybetmektedirler. Biz, kendi kültürümüze, kendi değerlerimize ve kültürel değerlerimize sahip çıktıkça o kadar güçlü oluruz. Bu manada kültürümüzün ayakta kalmasını sağlayarak sosyal ve kültürel faaliyetlere büyük önem veriyoruz.'

Ziyaretin sonunda İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Kosova Kamu Düzeni Bakanı Mahir Yağcılar'a İlkadım'ın simgesi Saathane tablosu ve çeşitli hediyeler verdi.