Anoftalmi ve Mikroftalmi Derneği (AVEMDER), Türkiye'de anoftalmi ve mikroftalmi hastalığı için çalışma yapan tek dernek, dünyada ise bu alanda çalışma yapan dernek sayısı sadece 3…
Dernek ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren AVEMDER Başkanı Murat Ereken, dernek çalışmaları kapsamında 35 bebeğe ulaştıklarını belirterek, çocukların gözleri olmak için çalıştıklarını ve duyarlı vatandaşların desteklerine ihtiyaçları olduğunu söyledi.

CERRAH SAYISI ÇOK AZ
Derneği 2016 yılında kurduklarını ifade eden Başkan Ereken, derneği kurma amaçlarından bahsetti. Ereken, 'Derneği kurmamdaki asıl amaç; kızımın anoftalmi hastalığıyla dünyaya gelmesi oldu. Anoftalmi hastalığı, gözlerin, doğuştan oluşmaması yani göz yokluğu anlamına geliyor. Mikroftalmi hastalığı ise gözlerin mikro derecede küçük olmasıdır. Aslında kızım doğduktan sonra yaşadığımız sıkıntılar nedeniyle bir şeyler yapmak istedik. Özellikle hekim bulma noktasında güçlük yaşadık. Tamamen göz hastalığıyla alakalı olduğu için uzmanlık alanı orbıta cerrahisine dayanıyor ve bu alanda cerrah sayısı çok az' dedi.

SGK, MASRAFLARI KARŞILAMIYOR
Derneğin 13 ilden hastasının bulunduğunu kaydeden Başkan Ereken, toplam hasta sayısının 35, Samsun'daki hasta sayısının ise 4 olduğunu söyledi. Ailelerin maddi manevi sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Ereken, "Bebeklerimizin tedavi kısımlarıyla ilgilendikten sonra bebeklerin ve ailelerin, psikolojik sorunlarıyla da ilgileniyoruz. Çünkü aileler, doğumdan sonra büyük bir travma yaşayabiliyor. Özellikle tedavi noktasında sağlıkta yaşanılan yetersizlikten dolayı Türkiye'de SGK bu hastalığın masraflarını karşılamıyor' ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'DE TESPİT EDİLEMİYOR
Hastalığın Türkiye'de anne karnında tespit edilemediğini dile getiren Başkan Ereken, 'Bu durum, kadın doğum uzmanlarının ve radyologların, bu hastalığı tanımamasından kaynaklanıyor. Normalde 3. ayda anne karnındaki bir bebeğin anoftalmi hastalığı tespit edilebiliyor. Tespit edilse ve aileye bununla ilgili bilgi verilse aile de kendini buna hazırlar. Ama böyle olmadığı için aileler doğumdan sonra travma yaşayabiliyor. Yaklaşık 5 ay önce İçişleri Bakanlığı'ndan aldığımız bir yardım kampanyasının onayı var. 50 hastalık bir proje hazırladık, proje kapsamında 50 hastanın tedavi, ulaşım ve konaklama giderlerini karşılayacağız' diye konuştu.

DUYARLI İNSANLARDAN TEK İSTEDİĞİM…
Vatandaşların yardım konusunda çok duyarlı olduğunu kaydeden Başkan Ereken, yardımlar dışında proje çalışmaları da yaptıklarını söyledi. Ereken, 'Gönüllü olarak çalışan arkadaşlarımız var. Onlarla beraber çalışmalar yapıyoruz, tiyatro ve konser çalışmaları yapacağız. Bu projelerden gelecek gelirleri de yardım kampanyamıza aktaracağız. Duyarlı insanlardan tek istediğim, bize gönüllü olarak destek olmaları, bizim bilgiye ve düşünceye çok ihtiyacımız var. Yardım kampanyamız devam ediyor, vatandaşlar internet sitemize gidip orada gerekli detayları bulabilir' şeklinde konuştu.

Zeynep Irmak ÖCAL