Romanlardan Sorumlu Başbakan Danışmanı Metin Özceri, Roman vatandaşların sosyal hayatta daha fazla yer alabilmesi için gerekli eylem planının hazırlandığı müjdesini verdi.

PROJELER TANITILDI
Samsun'da bulunan Roman vatandaşların başvurusu üzerine 3 projenin 'Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu İle İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Hibe Programı'na kabul edilmesi üzerine düzenlenen etkinlikte 'Romanlar İçin Gezici İş ve Eğitim Merkezi' ile 'İnsana Değer Geleceğe Değer' projelerinin sunumları ve tanıtımları yapıldı.

SOSYAL HAYATIN İÇİNDE
DAHA ÇOK OLUNMALI
Romanların Türk Milleti'nin bir parçası olduğunu vurgulayan Metin Özceri, 'Bu topraklarda yaşayan Romanlar, Türk Milleti'nin bir parçasıdır. Tarihi süreç içerisinde en fazla sürgüne ve iftiraya maruz kalmış toplum maalesef Roman toplumudur. 'Çingene'yi padişah yapmışlar, tutmuş babasını kesmiş' sözü buna bir örnektir. Oysaki tarih boyunca iktidar olmamışlardır. 1990'lı yıllara kadar meslekleriyle beraber kendilerini idame etmişlerdir. Sanayi ve iletişim dünyasında yani teknolojik dönemde bütün mesleklerini kaybettiler. Türk toplumundaki her kesim ideolojik yapılanma içerisinde olurken Roman toplumu hiçbir zaman ideolojik yapılanma içerisinde olmamıştır. Her olayda ülkesinin ve bayrağının yanında yer almıştır. Sadece Çanakkale değil her savaşta birçok şehidi vardır' diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihi boyunca dünya üzerinde Romanlara en geniş imkanları tanıyan ülke durumunda olduğunu hatırlatan Samsun Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, 'Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Anadolu'da yaptığı gezilerde çevrede eğer Romanların bulunduğu bir yerleşke varsa orayı mutlaka ziyaret ettiğini hepiniz bilirsiniz' şeklinde konuştu.

Program, Selim Ünal ve Salihan Demirbaş'ın proje sunumlarının ardından müzik dinletisiyle son buldu.

Tayfur KARA