Operasyonu, VM Medical Park Samsun Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nden Prof. Dr. Nevzat Dabak ve Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği'nden Yrd. Doç. Dr. Atilla Saraç gerçekleştirdi. Ameliyat hakkında bilgi veren Prof. Dr. Nevzat Dabak, '81 yaşında sağ dizinin arkasında ağrı ve şişlik şikayeti ile hastanemize başvuran Ali Cemal Karapıçak'ın dizinin arkasında sınırları tam saptanamayan sert yumuşak doku kitlesi belirlendi. Hastanın muayenesi sonucu, iki ay içinde oluşan kitlenin tanısı amacıyla tüm tetkik ve görüntülemeleri yapıldıktan sonra biyopsi yapıldı. Biyopsi sonucu kas hücre kökenli kötü huylu tümör tanısı kondu. İncelemelerde sadece dizinde saptanan ve vücudunun diğer bölgelerinde görülmeyen tümörün çıkartılması, tedavinin sağlanması yönünden önemli hale geldi' dedi.

Kötü huylu tümör
Prof. Dr. Dabak ameliyat hakkında şu bilgileri verdi: 'Ancak radyolojik görüntülemelerde kitlenin bacağın dolaşımını sağlayan ana atar ve toplardamarı tuttuğu saptandı. Kitlenin çıkartılması kötü huylu tümörün tedavisinin temelini oluşturmaktaydı, yapılacak cerrahi sırasında tümörün sarmış olduğu damarları çıkartmak, bacağın dolaşımı bozarak bacağın kesilmesini gerektirecekti. Cerrahi sırasında kitlenin içindeki damarları korumaya çalışmak ise tümörün tamamını çıkartamamaya ve hastada tümörün kalmasına neden olacaktı. Kötü huylu tümörlerde tedavinin temelini oluşturan cerrahi kitlenin, sınırlarını parçalamadan çıkartılmasını gerekli kılmaktadır.'

25 cm boyunda, 8 cm eninde kitle
Daha sonraki işlemle ilgili Prof. Dr. Dabak, 'Hastamız kalp damar cerrahi bölümü ile beraber değerlendirilerek tümörü çıkartılıp eşzamanlı ana damarlarına nakil planlandı. Ameliyata alınan hastamızdan yaklaşık 25 cm boyunda, 8 cm eninde kitle çıkartıldı. Kitle bacağa ve ayağa giden ana sinire yapışıktı, sinir tümörden ayrılarak kurtarıldı ancak atar damar ve toplardamar kitle tarafından sarıldığı için çıkartıldı. Atar damara sentetik damar, toplardamara ise bacağından başka bir toplardamar nakli yapıldı' diye konuştu.

Kalp ve damar cerrahisi ekip işi
Prof. Dr. Dabak ve Yrd. Doç. Dr. Atilla Saraç, operasyon sonrasıyla ilgili 'Ameliyat sonrası yoğun bakımda takip edilen hastamızda dolaşım sıkıntısı gelişmemekle beraber hastamızın hem tümörü çıkartıldı hem de bacağı kesilmeden kurtulmuş oldu. Hastamızın 81 yaşında olması sebebiyle damar nakli yapmak ve tümörün tamamını çıkartmak risk oluşturmasına rağmen, ameliyat başarıyla gerçekleştirildi. Hastamıza yara iyileşmesinden sonra radyoterapi uygulayarak sağlığına kavuşturmuş şekilde taburcu etmeyi planlıyoruz' açıklamasını yaptı.