Geçen sene protokolü imzalanan 'Sen İste Yeter Kanser Çeker Gider' projesi kapsamında Amisos Cafe'de bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıya Vali İbrahim Şahin, Samsun İl Sağlık Müdürü Yusuf Güney, Samsun Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kasapoğlu, Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Coşkun Öncel, Samsun Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili ve Meclis Üyesi Nihat Soğuk, Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü görevlileri katıldı.

NEREDEYSE BİR ÜLKE KAYBEDİLİYOR
Toplantıda konuşan Vali Şahin, proje kapsamında geçen sene protokol imzalandığını hatırlatarak, protokol sonrası önemli çalışmaların yapıldığını söyledi. Ciddi anlamda bir katılım beklediklerini ama arzu edilen rakamlara ulaşılamadığını ifade eden Vali Şahin, 'Kanser genetik bir hastalık gibi yorumlanıyor ama kanserde yüzde 90 çevresel, yüzde 10 genetik faktörler etkili oluyor. Dünyada 4 milyonu genç olmak üzere her yıl 7,6 milyon insan kanserden nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu hem dikkate alınması gereken hem de üzerinde çok çalışılması gereken bir konu. Ülkemizde kanserden ölümler 2002 yılında yüzde 12 iken, 2014'te yüzde 20,7'ye çıkmıştır. Ölümlerin yüzde 21'inin kanser kaynaklı olması insanı cidden ürpertiyor' diye konuştu.

BU SAYI 8 BİNLERDE OLMALIYDI
Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri'nin (KETEM) erken tanı için ciddi çalışmalar yaptığını kaydeden Şahin, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün birlikte hareket etmesiyle 16 ilçeden 96 okulun projeye katılım sağladığını belirtti. Vali Şahin, "Yönlendirme yapan öğrenci sayısı 296, yönlendirilen kişi sayısı ise 811, bu sayı belki 8 binlerde olmalıydı. Çocukların yönlendirmesiyle kanser taramalarına katılan kişilerden 10'unun HPV-DNA testinin pozitif olduğu, 3 kişinin GGK testinin pozitif olduğu, 12 kişinin mamografi sonucunun şüpheli bulunduğu ve ek tetkik istendiği, 2 kişinin de meme kanseri olduğu tespit edilmiştir' ifadelerini kullandı.

Vali Şahin'in konuşmasından sonra Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü'nde görevli Doktor Elif Özkaya, sunum yaparak, proje hakkında bilgi verdi.

Projeye destek verdikleri için çok mutlu olduklarını söyleyen Samsun Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili ve Meclis Üyesi Nihat Soğuk, desteklerin vatandaşa olumlu yansımasını temenni etti.

BİR YOL OLARAK GÖRÜYORUZ
Vatandaşlara ulaşmada ve görsel basını kullanmada Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin önemli destekler verdiğini ifade eden Samsun Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kasapoğlu ise, 'Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı okulları, ailelere ulaşacak yol olarak görüyoruz. Bu anlamda bizim için çok önemli, bir kuşağı eğiterek, onların ailelerine ulaşmış oluyoruz. Kuşakta da bir algı oluşturuyoruz. Bu konuda destek olan herkese teşekkür ediyoruz' şeklinde konuştu.

Zeynep Irmak ÖCAL